Olen jo pitkän aikaa (muutaman vuoden) kärsinyt samasta "ongelmasta" ja...

Olen jo pitkän aikaa (muutaman vuoden) kärsinyt samasta "ongelmasta" ja...

Hei! Olen jo pitkän aikaa (muutaman vuoden) kärsinyt samasta "ongelmasta" ja toisaalta tuntuu tyhmältä ajatukselta mennä asian vuoksi allergiatesteihin, joten ajattelin kääntyä teidän puoleenne. Aina, kun juon siideriä tai lonkeroa (maulla tai sillä, onko juoma 'light' ei ole väliä) alkaa hirvittävä päänsärky. Särky alkaa jo puolen tölkin jälkeen ja on migreenimäistä, särkylääkkeestä esimerkiksi ei ole apua. Olosta tulee muutenkin tukala, oksettaa, alkaa "hikoiluttamaan" ja joka kerta tämän jälkeen olen mitannut ruumiinlämmön, joka on aina tällöin koholla tyyliin puoli astetta. Onko kyse allergisesta reaktiosta? Mitä sellaista siiderissä ja lonkerossa on, mistä tämä voi johtua? Voiko näille juomille tai niiden ainesosille edes olla allerginen ja voiko niiden "nauttiminen" aiheuttaa tälläisen reaktion? Tietenkin olen oppinut välttelemään näitä juomia, mutta aina silloin tällöin pitää kokeilla. Sama juttu kuitenkin aina jo parin desilitran jälkeen.

Vastaus

Kysyjän päänsärky tuo heti mieleen viinipäänsäryn. Sille on tyypillistä jo pienen määrän nauttimisen jälkeen alkava migreenin tapainen päänsärky.

Viinipäänsäryn aiheuttajaa tai syntymekanismia ei tunneta, eikä tiedetä sitäkään, kuinka moni kärsii tästä vaivasta. Viinipäänsäryn syynä saattaa olla allergia. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että tällainen päänsärky on psyykkistä, toisin sanoen opittu reaktio: kun on kerran kokenut pahan viinikrapulan, päänsärky alkaa seuraavalla kerralla jo lasillisesta samaa viiniä.

Kysyjän oireet eivät ole mitenkään harvinaisia. Verkkokeskusteluista löytyy kohtalotovereita vaikkapa hakusanoilla siideri päänsärky tai lonkero päänsärky.

Alkoholijuomat voivat aiheuttaa sekä allergisia että muita samantyyppisiä reaktioita. Allergisuus itse alkoholille on mahdollista, mutta harvinaista. Alkoholijuomien sisältämät maku- tai väriaineet saattavat aiheuttaa oireita. Siidereissä voi olla esimerkiksi hiivan allergeeneja niin paljon, että ne aiheuttavat nokkosihottuman tai jopa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Terveyskirjaston artikkeleissa on runsaasti lisätietoa aiheesta:
Viinipäänsärky http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00786
Alkoholijuomien aiheuttamat yliherkkyysreaktiot http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00719
Anafylaktinen reaktio http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00201

Alkon esite lisä- ja vieraisaineista ja yliherkkyydestä: http://www.alko.fi/fi/C17E7993255DF19AC22572AC00309CFD/$file/lisa_ja_vierasaineet.pdf

(Vastaajalla on omaa kokemusta alkoholijuomien aiheuttamista oireista. Huono olo ja kuumotus ovat tuttuja. Allergialääkärin mielestä on viisasta välttää kaikkea, mistä tulee oireita. Taustalla on tietysti anafylaksian uhka.)

Kommentit (0)

Vastauksesi