Olen ihastunut nepalilaiseen ja intialaiseen ruokaan. Ravintoloissa (esim.

Olen ihastunut nepalilaiseen ja intialaiseen ruokaan. Ravintoloissa (esim.

Hei!

Olen ihastunut nepalilaiseen ja intialaiseen ruokaan. Ravintoloissa (esim. Satkarissa ja Samratissa) usein tilaan jonkinlaisia kasvispyöryköitä tomaatticurrykermakastikkeessa. Jostain syystä en onnistu löytämään sellaista reseptiä mistään. Miten sellainen kastike tehdään? Mistä löytyisi hyvä ja selkeä reseptisivusto tai -kirja? (toki teen kotona intialaista ruokaa, mutta jotenkin nuo suomenkieliset ohjeet ovat kaikki samanlaisia)

Tykkään siis enemmänkin noista paksuista ja kermaisista ruuista, mutta toki muutkin ovat hyviä. Olen kasvissyöjä.

Vastaus

Hei!

Mainitsemiesi nepalilaisten ravintoloiden tarjoamien ruokien kaltaisia reseptejä kannattaa etsiä internetistä hakemalla intialaisen ruuan valmistusta käsitteleviä sivuja.

Intialaisen ruuan kohdalla internetistä löytyy useita sivustoja. Englanniksi hakusanoina kannattaa käyttää esimerkiksi vegetarian ja indian. Mahdollisimman autenttisia reseptejä hakevan suosittelisin katsomaan sivuja, jotka ovat intialaisten (tai nepalilaisten/pakistanilaisten) itsensä kirjoittamia. Hakusanoiksi voi laittaa esimerkiksi vegetarian indian; näin löytyy mm. seuraavat sivustot, jotka olen itse kokenut suhteellisen käyttökelpoisiksi ja melko selkeiksi:

http://www.food-india.com/recipe/vegetarian.htm
http://www.ifood.tv/recipe/malai_kofta

Selkeä sivusto, jossa on hyvät hakumahdollisuudet on oman kokemukseni mukaan myös BBC:n ruokasivusto www.bbc.co.uk/food (valitse -> Quick recipe finder ).

Hakemalla mainitsemasi ruuan reseptin nimellä (malai kofta), löytyy myös suomenkielisiä ohjeita, ainakin tämä:
http://annagaram.vuodatus.net/blog/1552752

Peruscurryn pohjana on initalaisessa keittiössä yleensä voissa tai öljyssä paistettu sipuli. Sipulin lisäksi muut perusainekset ovat mausteet ja tomaattimurska ja ohjeesta riippuen lisäksi mahdollisesti kermaa tai jugurttia (Etelä-Intiassa lisättäisiin kookosmaitoa/-kermaa).

Hyviä intialaista kasvisruokaa käsitteleviä Helmet-kirjastoista löytyviä teoksia:

Koria, Savitaben J.:
Vegetarian Indian cuisine (Leicester : Matador, cop. 2010 )
Pysyvä linkki http://www.helmet.fi/record=b1965839~S9*fin

Husain, Shehzad: Vegetarian Indian cookery
(London : Hamlyn, 1995)
Pysyvä linkki http://www.helmet.fi/record=b1305932~S9*fin

Bharadwaj, Monisha: India's vegetarian cooking. A regional guide. ( London : Kyle Cathie, 2006 )
Pysyvä linkki http://www.helmet.fi/record=b1764752~S9*fin

Myös näistä voisi olla hyötyä:

Mehra, Naresh: Makunautintoja Intiasta (Jyväskylä : Atena, 2005)
Pysyvä linkki http://www.helmet.fi/record=b1731982~S9*fin

Indian vegetarian cooking : Indian recipes for the adventurous cook
(London : Quantum Books, cop. 1998 )

Khurana, Laxmi : The curry book
(Tadworth : Clarion)
Pysyvä linkki http://www.helmet.fi/record=b1752592~S9*fin

Perinteisistä resepteistä sovellettuja helppoja ohjeita löytyy teoksesta Anand, Anjum:
Anjum's new Indian
(London : Quadrille, 2009 )
Suomeksi sama teos on nimeltään Anjumin helpot intialaiset.

Kommentit (0)

Vastauksesi