Olen homoseksuaali ja minulla on erittäin heikko itsetunto.

Olen homoseksuaali ja minulla on erittäin heikko itsetunto.

Olen homoseksuaali ja minulla on erittäin heikko itsetunto. Nyt kun olen miettimässä tulevaa ammattiani, mietin missä ihmiset tuntisivat minut vähiten - silloin kukaan ei tuntisi minua homoksi. Kun taas opettajana (joka haluaisin mielelläni olla), jos joku oppilaistani näkisi minut käsi kädessä miehen kanssa, se leviäisi kuin kulovalkea. En kestäisi sitä! Onko teillä vinkkejä itsetunnon parantamiseen tai muuten tähän aiheeseen liittyen?

2 vastausta

Ammatinvalintaikään ehtineen nuoren aikuisen perusitsetunto on jo suhteellisen vakiintunut. Itsetunto ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, vaan erilaiset kokemukset voivat muuttaa ihmisen käsitystä itsestään.

Itsetunto muodostuu eri elämänalueisiin liittyvästä itseluottamuksesta. Puhutaan suoritusitsetunnosta (myönteinen käsitys omista kyvyistä ja osaamisesta), sosiaalisesta itsetunnosta (tunne että on hyväksytty ja pidetty ja selviytyy vuorovaikutuksesta toisten kanssa) ja fyysisestä itsetunnosta (tyytyväisyys omaan ulkonäköön).

Nämä osa-alueet eivät ole yhtä tärkeitä kaikille. Esimerkiksi jonkun huono suoritusitsetunto ei haittaa häntä kovinkaan paljon, koska sosiaaliset suhteet ovat elämässä ykkössijalla.

Jos varhaiset kokemukset ovat vaurioittaneet perusitsetuntoa merkittävästi, asiantuntijat suosittelevat ammattiapua ja pitkäaikaista psyykkistä työskentelyä, toisin sanoen terapiaa. Tilanne on helpompi, jos ongelmat rajoittuvat jollekin itsetunnon osa-alueelle.

Kysyjän asiat ovat siinä mielessä hyvin, että hän tunnistaa huonon itsetuntonsa ja kykenee puhumaan siitä rauhallisesti ja hyväksyvästi kuten tässä kysymyksessä. Se on ensimmäinen iso edistysaskel.

Työhön menee niin suuri osa elämästä, että jos suinkin mahdollista, kannattaa valita omalle persoonallisuuden rakenteelle sopiva ala. Koulu on haastava ympäristö, jossa opettajan itsetunto saa kolhuja monelta taholta. Jatkuva ponnistelu tilanteen hallussa pitämiseksi voi johtaa jo nuoren opettajan loppuunpalamiseen.

Kun itsetunnossa on kehittämisen varaa, aikuisten opettaminen sopisi ehkä paremmin. Kouluikäisten palaute on joskus hyvin julmaa, ja opettajaakin saatetaan kiusata. Entä jonkin kiinnostavan alan tehtävät, joihin sisältyy neuvontaa? Nykyisin melkein työhön kuin työhön kuuluu opastamista tai kurssittamista.

Neuvoja itsetunnon kehittämiseen:
Voiko itsetuntoa kehittää http://www.vahvistamo.fi/vahvistamo/tunteet/itsetunto/voiko_itsetuntoa_k...
Kohota itsetuntoa http://www.mll.fi/nuortennetti/mielenterveys/hyva-mina/kohota-itsetuntoa/ (harjoituksia; tarkoitettu nuorille, mutta sopii kaikille)
Onko liian myöhäistä rakentaa hyvä itsetunto ja itseluottamus? http://keskustelu.suomi24.fi/node/10780472 (vertaistukea eli toisten kokemuksia ja neuvoja; verkkokeskusteluksi ihan hyvä, vaikka taso tyypillisesti laskeekin loppua kohti)

Muutama vilkaisu opettajan elämään:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/koulut-alkavat---oaj-huolissaan...
http://www.hs.fi/kotimaa/N%C3%A4in+opettajat+kertovat/a1305560406388
http://opettajatv.yle.fi/vaatekaappi

Muuta aiheeseen liittyvää:
Nuoren opettajan itsetunto ja sen kehittyminen opintojen aikana http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/19944/jamk_1236931...
Opetusharjoittelu ja itsetunto https://www.norssi.jyu.fi/ohjattu-harjoittelu/aineenopettajaharjoittelu/...

Kommentit (0)
01.03.201816:23
59
59

Mä oli omakohtaisesti itsetunnoltani romuuntunut monien perheessä tapahtuneiden tragedioiden jälkeen. Hyväå uutinen sinulle on varmaan nyt tieto siitä. Että itse tuntoa pystyy vahvistamaan. Ja siinä kehitytään monen eri kokemuksen kautta. Huomasin että kysymyksesi oli esitettu 2012. Mutta jos edelleenkin ole halukas saamaan vastaukia ongelmaasi. Ota yhteyttä minuun facebookkiin. Nimellä Vesa Papinaho niin voimme jakaa kokemuksiamme itse tunnosta.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi