Olen hiuksia pestessäni huomannut, että kun kastelen hiukset ja hieron niihin...

Olen hiuksia pestessäni huomannut, että kun kastelen hiukset ja hieron niihin...

Olen hiuksia pestessäni huomannut, että kun kastelen hiukset ja hieron niihin shampoota, ei shampoo juuri koskaan vaahtoa. Saan shampoon vaahtoamaan vasta toisella käsittelykerralla, eli kun olen huuhdellut hiuksista ensimmäiset shampoot pois. Saman olen huomannut lähes kaikilla käyttämilläni shampoilla. Mistäköhän moinen ilmiö johtuu? Entä vaikuttaako vaahtoaminen pesun lopputulokseen?

Vastaus

Shampoo vaahtoaa, kun aineen ns. pinta-aktiiviset molekyylit yhtyvät ilman kanssa ja luovat paljon pikkuruisia kuplia. Vaahdon määrällä ei kuitenkaan ole vaikutusta siihen, miten hyvin shampoo puhdistaa. Vaahtoaminen onkin oikeastaan psykologinen ja esteettinen efekti. Kuluttajat kun eivät innostu pesuaineesta, joka ei kupli.

Itse asiassa, mitä enemmän shampoo on koostumukseltaan hoitava, sitä vähemmän se vaahtoaa. Ihanteellisin tukkapesu olisi sellainen, joka kuplisi vain sen verran, että päänahka ja hiukset saisivat vienon voitelun.

Puhdistumisen kannalta on olennaista, että shampoota hierotaan hiusjuuriin sormenpäillä pienesti pyörittäen. Hiukset itsessään ovat kuolleita roikaleita, jotka eivät kaipaa hankausta puhdistuakseen. Pesunesteen rakenne rikotaan kämmenten välissä ennen tukkaan levittämistä.

Sinulla on varmaankin pitkät ja/tai paksut hiukset? Omassa päässäni kasvaa kuontalo, joka on aina pestävä vähintään kahteen kertaan, koska mikään shampoo ei hieroudu hiusjuurissa tarpeeksi hyvin ensimmäisellä pesulla. Selviydyn yhdellä pesulla, jos kastelen hiukset ensin antaumuksellisesti, runsaalla vedellä ja huolellisesti huljuttaen.

Jos siis shampoo ei vaahtoudu ensimmäisellä kerralla hiuksia pestessä, eivät karvasi ehkä ole tarpeeksi kastuneet. Ennen pesua tukka kannattaa huuhdella kauttaaltaan runsaalla (muttei kuitenkaan liian ryöppyävällä) ja kädenlämpöisellä vedellä. Pään roikottaminen alaspäin helpottaa huuhtelua. Jos pidät päätäsi pystyssä, pidemmät hiukset saattavat maata liiskana pitkin hiuspohjaa, eikä vesi valukaan tehokkaasti huntusi läpi. Tämä pätee erityisesti shampoota ja hoitoainetta huuhdeltaessa. Lyhyiden hiusten huljuttaminen saattaa kyllä onnistua pystypäinkin.

Hiusten puhdistamisesta:
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=0048325&id=9847624
http://www.kimallus.fi/?page=1551820&id=9134951
http://www.tukkacure.com/faq/
http://www.tukkacure.com/yleistietoa/hiukset/hiustenpuhdistaminen/
http://www.tukkacure.com/yleistietoa/hiukset/hiustenhuuhteleminen/

Kommentit (0)

Vastauksesi