Olen aikeissa ostaan The Beatlesin koko tuotannon käsittävän boxin, josta on...

Olen aikeissa ostaan The Beatlesin koko tuotannon käsittävän boxin, josta on...

Olen aikeissa ostaan The Beatlesin koko tuotannon käsittävän boxin, josta on ilmestynyt mono ja stereo versio. Kumpikohan kannattaa ostaa? Kuuntelin muutamaa kappaletta Youtubesta ja huomasin että mono versio on pehmeämpi saundiltaan. Mutta mitä se tarkoittaisi kotisoittimessa. Boxi on sen verran kallis, etten ihan hätiköiden haluaisi tehdä ostosta. Mono boxia on ilmeisesti painettu pienempi määrä.

2 vastausta

The Beatles äänitti alkupään tuotantonsa levyt alunperin monona eli monoboxin versiot ovat tässä mielessä aidompia kuin stereoversiot. Levyistä julkaistiin kuitenkin rinnalla myös stereoversiot, jotka koostettiin mononauhoista. Monet 1960-luvulla Beatlesia kuunnelleet kuulivat levyt monona, mutta myöhemmät sukupolvet ovat tottuneet stereoversioihin. Monen äärihifistin mielestä mono saattaa kuulostaa pehmeämmältä, mutta mitään radikaalia eroa ei kuitenkaan ole normaaliin korvaan kuultavissa.

The Beatles alkoi äänittää yksinomaan stereona vuodesta 1968 lähtien, mikä tarkoittaa että viimeiset The Beatles levyt ilmestyivät vain stereona. Monoboxista puuttuukin kolme kokonaista levyä eli Yellow Submarine, Abbey Road ja Let It Be. Monoboxi ei siis sisällä The Beatlesin koko tuotantoa, vaan on selkeästi keräilijöille suunnattu erikoisjulkaisu. Stereroboxi sisältää sen sijaan The Beatlesin koko tuotannon laadukkaasti remasteroituina.

Kommentit (0)
04.09.201914:12
95
11

Tarkennus: The Beatles ei äänittänyt monona, vaan alussakin kolmiraita- ja hyvin pian neliraitatekniikalla, jolloin standardi-monolevyjen ohella stereojulkaisut olivat mahdollisia. Stereotekniikka tosin nähtiin 1960-luvun puoliväliin saakka toisarvoisena "kikkana", jolloin miksauksen pääpaino oli monolevyinä ja stereoversiot miksattiin nopeasti ja usein ilman, että yhtyeen edustajat olivat mukana koko prosessissa. Tämä tilanne muuttui pikku hiljaa vuosikymmenen lopulla päinvastaiseksi. Tästä johtuen yhtyeen uran alkupään levyjen monoversioita on pidetty definitiivisimpänä ja huolellisemmin tehtyinä, mutta viimeisimpiä ei enää edes välttämättä miksattu monoksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi