Olen aikaisemmin kauan sitten lukenut ns. kolmannesta silmästä.

Olen aikaisemmin kauan sitten lukenut ns. kolmannesta silmästä.

Olen aikaisemmin kauan sitten lukenut ns. kolmannesta silmästä. Voiko millekään nisäkäslajille syntyä kolmas silmä niin, että sitä ei näy tai niin että se syntyy jossakin kehitysvaiheessa ja sitten surkastuu pois?

Vastaus

Hei!

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestä! Kolmas silmä ei olekaan pelkkä runollinen metafora, vaan sillä on myös biologinen pohjansa.

Liskoilta, sammakoilta ja eräiltä kalalajeilta löytyy heikosti kehittyneenä niin kutsuttu kolmas silmä. Kehittynein kolmas silmä on tuatara-nimisellä (lat. Sphenodon punctatum) liskonkaltaisella matelijalla. Vaikka tuataran kolmas silmä on pitkälle kehittynyt, ei alkulisko kuitenkaan näe sillä vaan aistii lähinnä vain valoa.

Tuatara kuuluu Sphenodontia-lahkoon, ja liskoja edeltäneen lajin arvellaan säilyneen muuttumattomana jopa 200 miljoonaa vuotta. Ikivanha laji löydettiin Uudesta-Seelannista 1800-luvun puolivälissä. Tuataraa kutsutaan eläväksi fossiiliksi.

Nisäkkäiltä ja linnuilta kolmas silmä puuttuu, vaikka myös niiden aivoissa on jäänne siitä. Väliaivojen yläosassa sijaitseva käpyrauhanen syntyy alkion kehityksen aikana. Käpyrauhanen erittää vereen muun muassa melatoniinia, joka puolestaan toimii ruumiin 'sisäisenä kellona' määrittäen vuorokausirytmin. Käpyrauhanen reagoi valoon.

Kolmanteen silmään on liitetty filosofisia, myyttisiä ja metafyysisiä merkityksiä. Esimerkiksi joogassa päälakichakra liittyy käpyrauhaseen. Muuntuneita tietoisuudentiloja, kuten kuolemanrajakokemuksia, on yhdistetty juuri tähän aivojen kohtaan.

Lähteet:
http://www.madsci.org/posts/archives/2005-07/1121008231.Zo.r.html
http://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/reptiles/tuataras/tuatara.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuatara
http://en.wikipedia.org/wiki/Parietal_eye
http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4pylis%C3%A4ke
http://genesispanthesis.tripod.com/fossils/rept_mam.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1772576/
http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_thirdeye.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi