Olen 36-vuotias ja hain opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun.

Olen 36-vuotias ja hain opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun.

Hei! Olen 36-vuotias ja hain opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun. Ennakkotehtävien perusteella minua ei kutsuttu pääsykokeisiin. Minulla on ennestään jo jonkin verran kokemusta alasta, joten tekemäni ennakkotehtävät eivät olleet täysin surkeat. Ennakkotehtävistä ei saa palautetta. Tiedän, että ikärasismia ei saa olla, mutta nyt haiskahtaa. Esimerkiksi Teatterikorkeakouluun ei ole koskaan otettu naisnäyttelijäopiskelijaa, jonka ikä lähenee kolmeakymmentä. Miksi tällaisissa asioissa ei voida olla avoimia ja kertoa totuus hakeville?

Vastaus

Hei!

Voit lohduttautua sillä, ettet ole todellakaan ainoa pettynyt. Myös moni nuorempi ei saanut kutsua Taideteollisen korkeakoulun pääsykokeisiin, vaikka lahjoja ja intoa olisi riittänyt.

Taideteollinen korkeakoulu hakee aivan tietyntyyppisiä opiskelijoita: Sellaisia joilla on taipumusta nimenomaan teolliselle taidealalle ja jotka sopivat hyvin juuri sen vuoden ryhmädynamiikkaan.

Vain murto-osa hakijoista kutsutaan pääsykokeisiin ja näistäkin vain pieni osa pääsee opiskelijaksi. Tämän vuoden hakutilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta esimerkiksi vuonna 2010 Taikin graafisen suunnittelun linjalle haki 448 hakijaa, joista valittiin vain 13. Elokuva- ja käsikirjoituslinjalle haki 166 ihmistä ja heistä valittiin kaksi.

Taikin hakijatilastot 2008-2010:
http://www.taik.fi/images/stories/Opiskelu_OOP/Hakeneet_valitut_koulutus...

Taikin vuoden 2011 aloituspaikat:
http://www.taik.fi/opiskelu/haku_opiskelijaksi/aloituspaikat.html

Opiskelupaikan ovet aukeavat harvoin ensimmäisellä hakukerralla. Vanhemmat hakijat jättävät hakemisen usein sikseen ensimmäisen hakukerran jälkeen, koska – toisin kuin nuoret − he eivät koe, että heillä on aikaa hakea samaan opiskelupaikkaan monena vuonna. Kuitenkin esimerkiksi yliopistoon pääsee sisälle keskimäärin kolmannella hakukerralla. Osa on päässyt sisälle Taikkiin vasta seitsemännellä tai kahdeksannella hakukerralla. Välivuosina kannattaa harjoittaa kyseistä alaa muilla tavoin. Ennakkotehtävien tekoon pitää myös panostaa tosissaan viikkojen ellei jopa kuukausien ajan. Pyrkiminen vaatii sitkeyttä, intohimoa, kovaa työtä ja uskoa itseensä.

Kolmekymmentävuotias laulaja-lauluntekijä Paula Vesala sai tänä kesänä opiskelupaikan Teatterikorkeakoulusta.

Paula Vesalan opiskelupaikka MTV3:n viihdeuutisissa:
http://www.mtv3.fi/viihde/uutiset/musiikki.shtml/1338644/metrolive-paula...

Jos sinulla on jo alan opintoja, niin voit hakea suoraan Taikin kaksivuotiseen maisteriohjelmaan. Hakuaika on tammi-helmikuussa eikä siinä vaadita ennakkotehtäviä, vaan hakeminen tapahtuu opiskelu- ja työtodistuksilla sekä kielikokeella.

Taideteollisen korkeakoulun taiteen maisterin tutkinto:
http://www.taik.fi/opiskelu/opiskelu_taikissa/taiteen_maisteri_tam.html

Taikin lisäksi kuvataiteita voi Helsingissä opiskella ammattimaisesti Kuvataideakatemiassa tai Suomenlinnassa taidekoulu Maan kolmivuotisella päivälinjalla. Niihinkin on haku ennakkotehtävien perusteella keväällä. Maksullisissa kansanopistoissa eripuolilla Suomea voi opiskella taideaineita lukuvuoden ajan kokopäiväisesti (hakuaika kesäkuussa ja elokuussa) tai sitten lyhyemmillä kursseilla. Kesällä voi opiskella taideaineita maksullisilla kursseilla esimerkiksi Helsingin seudun kesäyliopistossa tai Helsingin Taiteilijaseuran kursseilla. Lisätietoja löydät googlettamalla. Kannattaa harjoitella hyvissä ajoin ensi kevään ennakkotehtäviä ja pääsykokeita varten.
Helmi-maaliskuussa voi hakea Pekka Halosen taideakatemiaan, joka sijaitsee lähellä Helsinkiä Tuusulassa: ”Toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta valmistuu kuvataiteilijoita, valokuvaajia ja graafisia suunnittelijoita. Opiskelijat suorittavat kuvallisen ilmaisun perustutkinnon (120ov/3v, yo noin 2,5v) ja valmistuvat kuva-artesaaneiksi. Perustutkinto antaa hyvät valmiudet hakeutua jatko-opintoihin ammatillisen osaamisen syventämiseksi ja laajentamiseksi. Opiskelu on ammatillista peruskoulutusta ja kuuluu opintososiaalisen tuen piiriin. ”
Moni joka ei ole päässyt opiskelemaan taideaineita korkeakouluihin Suomessa, on kuitenkin päässyt opiskelemaan taideyliopistoihin ulkomaille. Jos ulkomaille lähtö ei pelota ja kielitaitoa on jonkin verran, niin kannattaa googlettaa taideyliopistoja esimerkiksi Lontoosta. Ulkomailla kokopäiväisesti opiskeleva saa Suomesta korotettua opintotukea.

Kannattaa myös muistaa, että osa menestyneistä taiteilijoista on itseoppineita tai lopettanut taideopiskelut kesken. Erilaiset tiet vievät samaan päämäärään. Onnea matkaan!

Kommentit (0)

Vastauksesi