Olen 1961 syntynyt.

Olen 1961 syntynyt.

Olen 1961 syntynyt. Naapurin koira söi 60-luvulla rakkaan satukirjani, josta on jäänyt vain heikko muistikuva. Olen metsästänyt kirjaa sittemmin, heikoin tuloksin. Kirja on tyyliltään Elsa Beskowia, mutta ei Peter in Blueberry Land -kirja kummiskaan. Kirja on suunnilleen A4-kokoa vaakatasossa.

Mistä saisin kattavan lastenkirjallisuuden luettelon tuolta ajalta, jotta etsintäni tuottaisi joskus tulosta? Kirja oli suomennettu.

Muistikuvassani on pieni poika metsässä (kyykyssä), vierellä pensaita ja kuvassa oli myös rikkinäinen pata tai jotain ja muistaakseni oli myös metsämansikoita/mustikoita...

Kiitän etukäteen yrityksestänne!

Vastaus

Emme valitettavasti ole onnistuneet löytämään teosta, jossa olisi juuri kuvatunkaltainen kansi tai kuva, vaikka teosta on etsitty usean lastenkirjallisuuden parissa pitkään työskennellen voimin. Elsa Beskowilla on myös kuvakirja Pikku-Matin marjamatka (1954), joka aiheen puolesta sopii kuvattuun teokseen, mutta ei siinäkään ole juuri mainitunlaista kuvaa.

Kysyimme neuvoa Lastenkirjainstituutista. Sopivaa teosta etsittiin instituutin Onnet-tietokannasta, joka sisältää kattavasti 60-luvun kuvakirjoja, mutta satuja ja proosaa tuolta ajalta viedään edelleen tietokantaan. Instituutin kirjastonhoitaja neuvoo tutustumaan Lastenkirjainstituutin tietokantaan osoitteessa http://prettylib.erikoiskirjastot.fi/snki/lastenjanuorten.htm

Tietokannassa kirjoista on usein kuvaus, jossa kerrotaan teoksen sisällön lisäksi jonkin verran kirjan muodosta, kuvituksesta ja kannen kuvasta. Lisäksi hän kehottaa etsimään 1960-luvun kirjoja Irja Lappalaisen teoksesta Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus (2. uud. p. 1979) tai Suomen kirjastoseuran julkaisemista valikoimaluetteloista Lasten ja nuorten kirjoja (vuosilta 1969 ja 1977). Hän kertoo myös, että mitään kaiken kattavaa luetteloa eri vuosikymmeninä julkaistuista lasten- ja nuortenkirjoista ei todennäköisesti ole laadittu. Vuoden kirjat -luettelot alkoivat ilmestyä 1970-luvun lopulla ja nekin ovat valikoimia.

Kommentit (0)

Vastauksesi