Olen 17 v. poika olen aina nukkunut vähän huonosti. Olen aina väsynyt.

Olen 17 v. poika olen aina nukkunut vähän huonosti. Olen aina väsynyt.

Olen 17 v. poika olen aina nukkunut vähän huonosti. Olen aina väsynyt. Olen koko mmurrosiän ajan mennyt nukkumaan 22.30 tai myöhemmin ja olen sitte pyörinyt sängyssä vielä ja sitten aamulla olen tosi väsynyt. Kun olin nuorempi join liikaa kahvia ja sellaista joka esti unensaantia. Sitten 17 vuotiaana aloin kiinnittää enemmän huomiota miten nukun ja lopetin kahvinjuonnin klo 12 jälkeen ja sitte sain psyykkisiä ongelmia ja olen ajatellut kaikenlaista että pituuskasvuni on hidastunut koska en ole nukkunut tarpeeksi ja että minun pitää nukkua enemmän että kasvan max pituuteeni. Olen nyt 181 cm pitkä. Nyt minulla on ollut viimeisen 7 kk ajan ollut vaikeata nukkua. Koko kesän nukuin 5-6 tuntia ja oli päänsärkya jatkuvasti. Jos olisin nukkunut paljon sinä aikana, olisinko kasvanut pidemmäksi? Nyt olen yli puol vuotta syönyt terveelisesti ja yrittänyt nukkua että kasvan mutta on vaikeaa saada unta. Nukun 6-7 tuntia yösssä ja viikonloppuna enemmän mutta sunnuntai-maanantai yönä nukun aina pari tuntia. Tai en yhtään. Kasvanko silti max pituuteni minkä voin saada minun geeneillä jos en polta tupakkkaa ja niin edelleen ja elän terveellisesti?

Vastaus

Murrosiässä ja nuoruudessa on tavallista, että uni tulee tosi myöhään ja seuraavana päivänä voisi nukkua iltapäivään. Tämä johtuu sukupuolihormonien toiminnan vilkastumisesta, mikä muuttaa uni-valverytmiä tahdistavan melatoniinin eritystä. Nuorella melatoniinin pitoisuus on korkeimmillaan alkuyöstä, joten nukahtamishetki siirtyy eteenpäin. Lähde: http://www.aikakaus.fi/al_koulussa/artikkelipankki/nuku.pdf

Älä murehdi pituuskasvuasi, se ei ainakaan edistä unensaantia. Olet joka tapauksessa ylittänyt suomalaisen miehen keskipituuden. Olet siis nuorukaiseksi salskea, vaikka et enää kasvaisi yhtään. Lisäksi luulen, että pituutta tulee himpun verran lisää, vaikka väliaikainen unettomuus vaivaisikin.

Joka tapauksessa mistään et voi tietää, mikä on teoreettinen maksimipituutesi ja onko vähäunisuudella jotain vaikutusta (ehkä korkeintaan muutama milli?) pituuskasvuusi, joten unohda koko juttu.

Olet jo päässyt pahimman unettomuusvaiheen yli omin konstein. Jos haluat saada kunnolla unta myös sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, koeta saada unirytmisi mahdollisimman säännölliseksi. Käy siis joka ilta suunnilleen samaan aikaan nukkumaan ja herää joka aamu suunnilleen samaan aikaan.

Äläkä murehdi tämmöisistä asioista. :-)

Vinkkejä unettomuuteen eli tietoa unihygieniasta:

http://terveysnetti.turkuamk.fi/nuorisonetti/uni/unihygienia.htm

http://www.cpap.fi/do_page.php?sivu=40

Kommentit (0)

Vastauksesi