Olen 14-vuotias poika, joka on ollut tietoinen homoudestaan jo jonkin aikaa.

Olen 14-vuotias poika, joka on ollut tietoinen homoudestaan jo jonkin aikaa.

Hei! Olen 14-vuotias poika, joka on ollut tietoinen homoudestaan jo jonkin aikaa. (Sitäkin ennen tykkäsin pojista, mutta vasta kuultuani käsitteen olin varma, että olen homo.) Olen miettinyt kaapista ulostuloa joillekin parhaille kavereilleni ja etsin tietoa ulostulosta. Päädyin sivustolle, jossa luki, että seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua vuosien aikana. Kysymys kuuluukin, kannattaako minun tulla näin aikaisin kaapista ulos, jos seksuaalisuuteni voi vielä muuttua? Tosin murrosikäni alkoi jo suhtkot aikaiseen eli 9/10-vuotiaana ja en ole kertaakaan tykännyt tytöstä "siinä mielessä". Joskus todella harvoin ihastun tyttöihin ulkonäöltä, mutta seksi heidän kanssaan ei tulisi kyseeseenkään. Toisin kuin poikien, joihin ihastun todella paljon useammin. Eräällä terveystiedon tunnilla, jolla puhuttiin homoista ja kysyttiin mielipiteitä heistä, kaikki kaverit, joille aion kertoa, sanoivat ainakin tunnilla, ettei haittaisi, jos joku heidän kavereistaan paljastuisi homoksi. Olen tuntenut kyseiset kaverit jo n. 8 vuotta. Kiitos kun vastaatte!

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Nytpä heitikin vaikean kysymyksen! Ainakin yksiselitteisen vastauksen antaminen ei ole helppoa. Tai siis ulos kaapista kannattaa aina tulla, mutta kannattaako se juuri nyt? Nimittäin monilla henkilöillä, jotka periaatteessa sanovat hyväksyvänsä homoseksuaalisuuden onkin enemmän nieleskeltävää kun se käytännössä tulee ajankohtaiseksi. Toisaalta, mihinkäs sinä siitä muuttuisit? Sama vanha veikko kuin viimeiset kahdeksan vuotta. Todennäköisesti ystäväsi saattavat sulatella asiaa jonkin aikaa, jonka jälkeen suhteet palautuvat entiselleen. Ja jolleivät palaa, eivät he ole sinun ystävyytesi arvoisia. Muista kuitenkin, että kun kerran kerrot asiasta jollekin, ei sen leviäminen ole enää hallinnassasi.

Vanhemmillesi saattaa seksuaalinen suuntautumisesi olla vaikeampi paikka. Tai sitten ei. Tuntematta vanhempiasi ja ystäviäsi on minun vaikea sanoa miten he ilmoitukseesi suhtautuisivat. Joillakin vanhemmilla torjunta voi olla äärimmäisen jyrkkä. Jos odotettavissa on se, ei vanhemmille kannata tulla ulos ainakaan vielä nyt. Huomattavasti todennäköisempää on kuitenkin, että vanhempasi rakastavat sinua yhtä paljon kuin ennenkin eikä suhtautuminen muutu mitenkään sopeutumisjakson jälkeen.

Sitten varsinaiseen kysymykseesi. Nykyään ollaan tosiaan sillä kannalla, että seksuaalinen suuntautuminen kehittyy henkilön elinajan kuluessa. Tämä tosin enemmänkin tarkoittaa sitä, että yksilöt tiedostavat oman seksuaalisen suuntautumisensa eri vaiheissa elämäänsä vaikkakin seksuaalinen suuntautuminen harvemmin on pelkästään hetero tai homo. Jos oma suuntautumisesi vielä epäilyttää, on olemassa useampia seksuaalisen suuntautumisen testejä joita löytyy myös netistä. Sen mukaan mitä olet kertonut, vaikuttaa siltä, että mitä todennäköisimmin olet homoseksuaali,kuten arveletkin. Kuten sanoin, yksiselitteisen vastauksen antaminen on vaikeaa ja riippuu henkilöistä ja olosuhteista. Sinä tunnet ne itse parhaiten. Henkilökohtaisesti itse ehkä odottaisin siihen asti, kun käsillä on ensimmäinen oikea rakkaussuhde. Sen sijaan oletettevan (mahdollisen) suuntaumisen muutoksen odottaminen kaapissa on mielestäni turhaa, sillä jokaisella on oikeus olla avoimesti oma itsensä.

Netissä luettavaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Seksuaalinen_suuntautuminen
http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_orientation
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kinseyn_asteikko

Tukea ja tietoa saat Setasta:
http://www.seta.fi/

Myös Väestöliitolla on hyvät sivut:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

Luettavaa:
Lehto, Juhani E.: Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana (Lilith, 2010)
Toim. Sipilä, Jorma, Tiihonen, Arto: Miestä rakennetaan - maskuliinisuuksia puretaan (Vastapaino, 1994)
Toim. Tuovinen, Liisa, Stålström,Olli, Nissinen, Jussi, Hentilä Jorma: Saanko olla totta?: sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus (Gaudeamus, 2011)
Toim. Parkkinen, Marja-Leena: Ulos kaapista : tositarinoita homoseksuaalisuuden kohtaamisesta (Like, 2006)

Kommentit (0)

Vastauksesi