Oikeusvaltio

Oikeusvaltio

 Yli 20 000 miestä pyydettiin antamaan dna-näyte tutkinnan edistämiseksi. Minun edesmennyt vaarini joka oli komisario sanoi aina: poliisilla ei ole oikeutta edes tutkia ihmistä jos poliisilla ei ole selviä todisteita ihmisen mahdollisesta syyllisyydestä. Ketään ei voi varmuuden vuoksi pakottaa mihinkään testeihin eikä sellaista ihmistä saa kiinni ottaa. Toinen asia mitä hän sanoi oli se että oikeusvaltiossa massatestit, massapidätykset jne, ovat aina laittomia. Poliisilla pitää olla selkeä epäilys juuri kyseisestä ihmisestä ja todisteet pitää tukea sitä ennen kuin häneen saa kohdistaa mitään poliisin pakkokeinoja. Eikö EU:n jokaisen jäsenmaan pitäisi kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita?

2 vastausta

Kyseisestä uutisesta ei käy ilmi tutkinnan yksityiskohtia, mutta sen mukaan "Yli 20 000 miestä pyydettiin antamaan dna-näyte tutkinnan edistämiseksi." ja "Yli 14 000 miestä antoi vapaaehtoisesti dna-näytteensä tutkintaan." Tämän perusteella kysymys olisi ollut näytteenantaneiden vapaaehtoisuudesta ei poliisin pakkotoimesta.

Kommentit (0)
28.08.201822:00
77659
50

Ei tarvitse olla vapaaehtoista ja kysyjän vaari on tainnut elää ennen nykyistä pakkokeinolakia. Toimenpide perustuu pakkokeinolakiin. Siinä säädetään, että DNA-näyte voidaan ottaa muiltakin kuin epäillyiltä rikostapauksessa, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

Oikeusvaltiossa demokraattisesti valittu eduskunta säätää lakeja ja niitä sitten noudatetaan. DNA-näytteitä ei käytetä muuhun kuin kyseisen rikoksen selvittämiseen ja ne hävitetään tutkimusten jälkeen. Miksi kysyjä vastustaa rikoksen selvittämistä tällä tavalla?

Kommentit (1)
Tuli varmaan kysyjällekin yllätyksenä, että hän vastustaa rikoksen selvittämistä. E... Tuli varmaan kysyjällekin yllätyksenä, että hän vastustaa rikoksen selvittämistä. En kyllä vetäisi kysymyksestä sellaista johtopäätöstä. Kysyjä on kauan sitten tarkkaan kuunnellut vaarinsa selvitystä oikeusvaltion periaatteista, huomaa ristiriidan lukemansa uutisen ja vaarin puheiden välillä, esittää johdonmukaisesti kysymyksen ja saa hyvän vastauksen. Siinä kaikki.
30.8.2018 08:32 Akseli Y. 0

Vastauksesi