Oikea ja vasen sekaisin.Ihmisellä on yksiselitteisesti oikea käsi ja jalka...

Oikea ja vasen sekaisin.Ihmisellä on yksiselitteisesti oikea käsi ja jalka...

Oikea ja vasen sekaisin.

Ihmisellä on yksiselitteisesti oikea käsi ja jalka, sekä vasen käsi ja jalka, mutta miten se menee muissa asioissa? Esimerkiksi auton renkaat. Ovatko oikeanpuolimmaiset renkaat ne jotka ovat oikealla kun autoa katsotaan edestä vai ne jotka ovat oikealla puolella ajettaessa? Tai koiran jalat? Onko tähän olemassa joku yleispätevä sääntö millä objektilla mikäkin on oikea ja mikä vasen ilman että tarvitsee erikseen mainita, että mistä suunnasta katsottuna?

Vastaus

Mitään virallisia lähteitä en asialle löytänyt, mutta etupuoleen ja takapuoleenhan tämä intuitiivisesti liittyy. Esimerkiksi autolla ja koiralla on helposti tunnistettavat etupää ja takapää. Etupään katsoessa eteenpäin vasen on vasemmalla ja oikea oikealla. Jos puolestaan katsot esim. koiraa naamat vastakkain, oma vasen kätesi on vasemmalla ja koiran vasen tassu sinusta katsoen oikealla.

Asioilla, joilla ei ole selkeää etu- ja takapuolta, kuten vaikka puilla tai kivillä, asia ei ole näin. Puun vasen oksa on siis katselukohdastasi katsoen vasemmalla. Jos taas kierrät puun toiselle puolelle katselemaan, oksa onkin oikealla. Koiran vasen jalka taas pysyy vasempana jalkana, katsot sinä koiraa mistä suunnasta hyvänsä.

Kommentit (0)

Vastauksesi