Oi te kaikkirietävät!Miksikäs tuo sana kangas tarkoittaa ainakin kahta niin...

Oi te kaikkirietävät!Miksikäs tuo sana kangas tarkoittaa ainakin kahta niin...

Oi te kaikkirietävät!
Miksikäs tuo sana kangas tarkoittaa ainakin kahta niin toisilleen kaukaista asiaa: siis tekstiiliä ja metsänpohjaa?

Vastaus

Kangas -sanalla on tosiaan kaksi eri merkitystä, ja niillä on eri alkuperä. Kyseessä on ilmiö nimeltä homonymia, joka on yleinen niin suomen kielessä kuin monissa muissakin kielissä. Homonyymisillä sanoilla ei ole muuta yhteistä kuin se, että ne ovat sattumalta samanmuotoisia.

Suomen sanojen alkuperä antaa kangas -sanalle kaksi merkitystä, jotka ovat kangas 1 'tavallisesti kotona kudottu pellavakangas' ja kangas 2 'kuiva metsämaa.'

Kangas -sanan vastineita on lähes kaikissa lähisukukielissä, kuten karjalan kankas ja viron kangas. Sanaa on vanhastaan pidetty germaanisena lainana ja sille on esitetty useitakin lainaetymologioita, joista parhaiten perustellun selityksen mukaan lainalähteenä on kantagermaanin kudontatermi *ganga-z. Suomen kirjakielessä kangas on mainittu ensimmäisen kerran herra Martin maanlain suomennoksessa vuoden 1570 tienoilla merkityksessä 'sarka'.

Metsämaan merkityksessä kangas on mainittu ensimmäisen kerran suomen kirjakielessä Juhana Cajanuksen virressä vuonna 1683.

Lähteet:

Suomen sanojen alkuperä. Etymologinen sanakirja A-K. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 1992.

Nykysuomen etymologinen sanakirja. WSOY 2004.

Kommentit (0)

Vastauksesi