Ohjeita nykypäivän Robinson Crusoelle

Ohjeita nykypäivän Robinson Crusoelle

Luin juuri Robinson Crusoen ja siitä heräsi pari kysymystä:  Nykyajan kartathan löytyy tietokoneella bittimuodossa ja leveys- ja pituusasteet siten paikoillaan. Jos näin ei olisi, ja joutuisi aloittamaan puhtaalta pöydältä, miten nuo asteet saataisiin oikeille paikoilleen tarkasti? Jos nyt autiolle saarelle (lämpimillä mailla) joutuisin, voisi viiniä tehdä mieli. Kuinka viiniä / alkoholia yksinkertaisimmillaan saa tehtyä esim. viinirypäleistä? Alkaisiko puristetetut viinirypäleet automaattisesti käymään lämpimässä tms.? Ja lopuksi, jos saisin vaikkapa kauriin hengiltä, ja jättäisin lihanpalaset aurinkoon, mikä vaikuttaa siihen että saan joko hyvää ja säilyvää kuivattua lihaa taikka sitten haisevaa ja mädännyttä roskaa? Suolaahan, ja makeaa vettä saisi kai merivedestä haihduttamalla jotain muovikelmua vasten, vai.. ?

Vastaus
11.06.201312:31
56104
13

1. Leveys- ja pituuspiirien "uudelleenmerkintä" riippuu käytettävissä olevista välineistä: jos saa käyttää GPS-navigaattoria, on homma helppo, luetaan vaan siitä asteet missä ollaan. Jos turvaudutaan GPS:ää aiempiin menetelmiin, niin paikka (asteet) löytyisi sekstantin, kellon ja auringon/tähtien asemataulukoiden avulla. Jos niitäkään ei ole käytettävissä, pitäisi turvautua etäisyysmittauksiin, päiväntasaajalta (Leveys=0) ja Greenwichistä (Pituus=0) lähtien. Jos haluat pelkästään "tyhjään" karttapalloon merkitä Leveys/Pituuspiirit, niin sehän on ihan vaan viivotinhomma: 0-90 astettä leveysjako ja 0-180 astetta pituusjako molempiin suuntiin tasavälein.

2. Viinin kuoressa on joitain hyödyllisiäkin hiivoja, joten hirveän hyvällä tuurilla voisi viiniä syntyä, mutta vääriä hiivoja ja bakteereja on niin paljon enemmän, että ei taitaisi onnistua saariolosuhteissa. Jonkun sortin kiljua voisi kyllä syntyä.

3. Ellei haaksirikkosaaresi ole niin kylmissä olosuhteissa, että kärpäset ja muut ötökät eivät elä, ne pilaisivat suolatunkin lihasi. Ulkoilmassa kuivaus onnistuu vain Lapissa (tai vastaava) kevättalvella. Mutta jos saat rakennettua ötökkötiiviin, mutta silti ilmaa vaihtavan tilan, niin kyllä itse ilmakuivaus onnistuisi. 

Linkissä ohjeita autiolla saarella elämiseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi