Nyt on uutisissa ollut pinnalla nämä botulismi tapaukset ja olenkin tiennyt...

Nyt on uutisissa ollut pinnalla nämä botulismi tapaukset ja olenkin tiennyt...

Hei! Nyt on uutisissa ollut pinnalla nämä botulismi tapaukset ja olenkin tiennyt että sen bakteerin saa yleisimmin kotoisista kalasäilykkeistä ja vakuumipakatuista kaloista sekä kolhiintuneista tai pullistuneista säilykkeistä, mutta mistä muusta sen voi saada? Nimittäin MTV3:n sivuilla oli pitkä varoitus lista elintarvikkeista ja itse olen tämän lista yhdistänyt ihan vain tavallisiin ruokamyrkytyksiin. Voiko bakteerin saada esim. kotitekoisesta omenahillosta tai marjamehusta? Voiko sen saada myös vanhasta leivästä, jos se on pussissa tai suojakaasuun pakatusta jauhelihasta? Voiko sen saada maitotuotteista? Ei ole aina kylmälaukut kauppareissulla matkassa ja jääkaappikaan ei ole aina juuri oikean kylmä. Myöskin joskus eväät unohtuvat myös pöydälle, kassiin eteiseen, autoon jne. Pitäisikö kaikki heittää aina menemään kun epäilee että nyt on kylmäketju katkennut tai tuotteen jäähdytys epäonnistunut. Jokus jää se keittokattilakin jäähtymään pöydälle eikä suoraa lämpösenä jääkaappiin. Saako bakteerin tuoretuotteista? Tulee sellainen olo että kohta ei nykyihminen enää osaa tehdä mitään ilman erillistä kouluutusta ja tavat mitkä kotoa on oppinut niin ovatkin NIIN epähygieenisiä ja epäterveellisiä. Tunnutstan, olen syönyt myös päiväyksen ylittäneitä tuotteita, olenko riskiryhmässä? Yst. terveisin "joko päälle pikku paniikki"

Vastaus

Clostridium botulinum on itiöllinen bakteeri, joka kasvaa ainoastaan hapettomissa olosuhteissa. Sen itiöitä on yleisesti maaperässä, vesistöjen pohjalietteessä sekä kalojen ja muiden eläinten suolistossa.
Myrkytyksen syntyminen edellyttää, että elintarvikkeen raaka-aineessa on Clostridium botulinum -itiöitä.

Botuliini ei voi havaita elintarvikkeista aistinvaraisesti, sillä se ei maistu eikä haise. Botulismi on hengenvaarallinen, mutta harvinainen. Suomessa on tänä vuonna (2011) ollut kaksi tapausta. Aiemmat tapaukset ovat
vuosilta 2006 ja 1999.

Eviran sivuilla on tietoa mm. elintarvikkeiden valmistuksesta ja säilytyksestä:
Raaka-aineiden tulee olla tuoreita, puhtaita ja laadultaan moitteettomia.
Valmistushygienian tulee olla hyvä.
Ruoka tulee kuumentaa riittävästi ja jäähdyttää nopeasti.
Itiöt tuhoutuvat sterilointikuumennuksessa. Teollisessa täyssäilykkeiden valmistuksessa
valmiiden suljettujen säilykepurkkien kuumennus tapahtuu erityisessä ”painekattilassa” eli autoklaavissa.
Kun liha-, kala- tai kasvissäilykkeitä valmistetaan muunlaisilla välineillä, tulee varmistaa riittävä kuumennus (tuotteen lämpötila vähintään 112 C, vähintään 23 min). Näin valmistettu säilyke tulee vielä kuumentaa ennen käyttöä. Botuliinimyrkyn tuhoutuminen ruoasta vaatii kuumennuksen +80 C:n lämpötilassa 20 minuuttia tai +85 C:n lämpötilassa 5 minuuttia.
Pullistuneita säilykepurkkeja ei saa käyttää.
Pullistuneita liha- ja kalatuotteiden tyhjiöpakkauksia ei tulisi käyttää.
pH-arvon laskeminen (happamuuden lisääminen) estää bakteerien kasvua.
Tyhjiö- ja suojakaasupakattujen kala- ja lihatuotteiden katkeamaton kylmäketju tulee varmistaa.
Elintarvikevirasto suosittelee (E11/212/2000), että tyhjiöpakattuja kalavalmisteita säilytetään 0–+3 C:ssa. Niiden suositusmyyntiaika on enintään 10–14 vuorokautta. Mikäli kalavalmisteita voidaan koko kauppaketjun eri vaiheissa säilyttää koko ajan enintään +3 C:n lämpötilassa siten, että säilytyslämpötila voidaan omavalvonnan avulla osoittaa, voi myyntiaika olla enintään kolme viikkoa.

Lähteet:
Evira:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/i...

Kommentit (0)

Vastauksesi