Nyt kun tulee lähes joka vuosi näitä sarjakuviin ja kirjoihin perustuvia...

Nyt kun tulee lähes joka vuosi näitä sarjakuviin ja kirjoihin perustuvia...

Nyt kun tulee lähes joka vuosi näitä sarjakuviin ja kirjoihin perustuvia elokuvia, niin miksi suurimmassa osassa on muutettu koko tarinan sisältö ja hahmojen alkuperät? Otetaan esimerkki vaikka X-men elokuvat. Monet elokuvien hahmot eivät olleet voimilta eikä alkuperältään läheskään samoja kuin sarjakuvissa. Eikö elokuvaa tehdä sarjakuvista juuri sen takia että halutaan tuoda "eläväksi" sarjakuvien tarina? Mutta sitten muutetaan tarinaa ja hahmoja niin että niillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä sarjakuvien kanssa? Ymmärtäisin sen että halutaan yksinkertaistaa juonta ja vähentää täysin utopistisia juonikuvioita, mutta että muuttaa hahmojen perusrakennetta ja perusideaa koko tarinassa!

Ymmärtääkseni taru sormusten herrasta trilogia on huomattavasti vähemmän muutettu kirjoista? Pitääkö paikkansa? Yksinkertaistettu tietenkin on ja joitain hahmoja varmaan jätetty pois, mutta perusidealta sama. Tai Harry Potter? Mutta miksi kaikki Marvel elokuvat on muutettu täysin toiseksi?

Vastaus

Sarjakuvahahmojen oikeudet omistavilla tahoilla olisi mahdollisuus puuttua, jos elokuvantekijät käyttävät hahmoja vastoin oikeudenomistajien käsityksiä. Marvelin hahmojen oikeudet ovat nykyään suuryrityksillä: X-Men-hahmojen oikeudet olivat ainakin vuonna 2009 News Corporation -yhtiöllä Economist-lehden artikkelin mukaan:
http://www.economist.com/node/14376422

Vielä 1990-luvulla X-Men-elokuvasovituksesta neuvotteli Marvel-yhtiö itse (mm. Stan Lee ja sarjakuvakäsikirjoittaja Chris Claremont) useamman elokuvayhtiön kanssa. Ilmeisesti elokuvaoikeudet saaneille on myönnetty melko vapaat kädet käsikirjoituksiin. Ensimmäisen X-Men-elokuvan tuotantohistoriaa voi tarkastella vaikka Wikipedia-artikkelista:
http://en.wikipedia.org/wiki/X-Men_(film)

Marvel on siis antanut elokuvantekijöille vapaudet muokata sarjakuvahahmojaan ja jopa uusia niiden taustahistoriaa. Marvel perusti 2000-luvulla oman Ultimate Marvel -sarjan, jossa suosituimpien Marvel-hahmojen tarinat kerrottiin uusille lukijasukupolville uudelleen muokaten, esim. myös X-Men:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_X-Men

Aivan hiljakkoin Marvel on tehnyt toisen suuntaisen liikkeen: elokuvien fiktiomaailma ja juonijatkumo siirretään sarjakuviin takaisin. Iron Man, The Incredible Hulk, Thor ja Captain America -elokuvat muodostavat ns. Marvelin elokuvauniversumin, jossa tarinat liittyvät toisiinsa. Näihin liittyviä sarjakuvia on jo julkaistu:
http://marvel.com/news/story/15213/welcome_to_the_marvel_cinematic_universe

Puristien on tästä menosta vaikea pitää, mutta ilmeisesti 50 vuotta vanhoja sarjakuvahahmojen kiinnostavina pitäminen vaatii tarinoiden uudelleenkirjoittamista ja -keksimistä.

Taru sormusten herrasta -trilogian elokuvasovitusten teosta kirjojen juoniin vertaillen on haastattelutietoa "Special Extended" -DVD-julkaisujen ekstroissa. HelMet-kirjastojen valikoimissa on nämä DVD:t lainattavissa:
http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=taru+sormusten+herrasta+special...

Kommentit (0)

Vastauksesi