Nykymusiikin omituisuus

Nykymusiikin omituisuus

Nykyinen laulettu musiikki on aika omituista. Esimerkkinä vaikka tänään kuullut kaksi kappaletta. Toisessa toistetaan jatkuvasti samoja lauseita, kuten: "Sull on monta nimee". Toisessa taas hoetaan ihmeellistä sanaa: "tsikavauvaa, tsikavauvaa" (ainakin se kuulostaa tällaiselta). Mistä tällainen on oikein alkunsa saanut? Ja ovat vielä niin suosittuja, että samoja kappaleita kuulee useampaan kertaan päivän aikana.

Vastaus

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, ja siihen, miten musiikin kokee, on monta vaikuttavaa tekijää. Nuorille suunnattu musiikki saattaa hetkellisine trendirytmeineen kuulostaa vanhemmista ihmisistä aika ihmeelliseltä, mutta tämä on toki totta myös menneinä vuosikymmeninä. Joskus Beatlesia, Elvistä, ja muita uusia asioita tekeviä artisteja pidettiin myös vanhempien keskuudessa sietämättömänä metelinä. On kuitenkin totta, että musiikin tuotanto, ja kulutus ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Yhä enemmän keskitytään kohderyhmiin, ja siihen millä pop-artisti tuottaisi itselleen, sekä levy-yhtiölle mahdollisimman paljon rahaa, eikä tässä välttämättä mennä sitä kaikkein kunnianhimoisinta reittiä. Se, miten ylipäätään tuotetaan musiikkia erittäin tietokoneistetussa ympäristössä, on kaukana siitä, millaisia levytysstudiot olivat vielä jopa 1990-luvulla. Koneet ja syntetisaattorit tulivat toki kuvioihin jo aiemmin, mutta niitä tallennettiin silti samaan tapaan kuin muitakin soittimia. Mitä tulee kotimaiseen pop-musiikkiin, nykyään täälläkin ollaan jo omaksuttu tiettyjä tuotannollisia vaikutteita esimerkiksi Yhdysvaltojen, ja muiden isojen musiikkimaiden markkinoilta, mitkä vaikuttavat siihen, miltä suomalaisten artistien halutaan kuulostavan.
Nyky-popin julkaisuiden joukossa on edelleen taitavasti tehtyä musiikkia. Lisäksi on edelleen paljon artisteja, jotka haluavat kuulostaa pelkästään itseltään, eivätkä välttämättä seuraa valtavirtaa. Radiosoittoon näitä artisteja ei välttämättä paljoa päädy, mutta esimerkiksi internetin streamauspalvelut, sekä radiokanavat mahdollistavat uuden löytämisen siinä missä ennenkin.
Kaikki kokevat musiikin eri tavoin, riippuen esimerkiksi omasta musiikkitaustasta ja harrastuneisuudesta, sekä omista kuuntelutottumuksista.

Kommentit (1)
Jos musiikki olisi aina ollut tuollaista, kuin kysymyksessä kuvaillaan, niin sillon luult... Jos musiikki olisi aina ollut tuollaista, kuin kysymyksessä kuvaillaan, niin sillon luultavasti jonkin muunlainen musiikki kuulostaisi "omituiselta".
17.1.2019 19:49 Nanna Heikkilä 1450

Vastauksesi