Nykyisin on aika paljon tarjolla bambusta tehtyjä vaatteita.

Nykyisin on aika paljon tarjolla bambusta tehtyjä vaatteita.

Nykyisin on aika paljon tarjolla bambusta tehtyjä vaatteita. Viljelläänkö bambua erikseen tarkoitusta varten, vai kerätäänkö sitä luonnosta? Millaiset bambuvaatteiden ympäristövaikutukset ovat esim. puuvillaan verrattuna?

Vastaus

Bambukuitua on pidetty yleisesti ympäristön kannalta selvästi parempana vaihtoehtona kuin perinteisesti, siis ei orgaanisesti, viljeltyä puuvillaa. Bambun ekologisuutta on perusteltu sen kasvuominaisuuksilla: bambu ei tarvitse paljoa vettä kasvaakseen ja se kasvaa maaperällä, joilla muut kasvit eivät selviäisi. Bambu kasvaa jopa 10 kertaa tehokkaammin kuin puuvilla.
Viime aikoina on esitetty, ettei bambukuitu olekaan niin ympäristöystävällistä kuin on väitetty. Yleisesti ns. bambukuituna markkinoitu kuitu ei ole bambusta saatavaa luonnonkuitua vaan bambuselluloosasta tehtyä tekokuitua. Oikeampi nimitys on viskoosikuitu. Sen valmistuksessa käytetään monia myrkyllisiä kemikaaleja. Usein bambuviskoosikuituja tuotetaan maissa, joissa ympäristölainsäädäntö ei ole niin tiukka kuin länsimaissa. Siksi on todennäköistä, että valmistusprosessissa myrkylliset kemikaalit voivat päästä suoraan ympäristöön.
Käytettävissä olevista lähteistä ei löytynyt suoraan mainintaa siitä valmistetaanko bambutekstiilejä myös luonnonvaraisena kasvavasta bambusta.

Lähteet:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2951
http://www.vihreatvaatteet.com/vihreat-materiaalit-luomupuuvilla-bambu-h...
Talvenmaa, Päivi: Tekstiilit ja ympäristö. Tekstiili- ja vaatetusteollisuus 1998

Kommentit (0)

Vastauksesi