Nuuksion Kattilassa on valkoinen kivikartano keskellä korpea,näyttää nyt olevan...

Nuuksion Kattilassa on valkoinen kivikartano keskellä korpea,näyttää nyt olevan...

Nuuksion Kattilassa on valkoinen kivikartano keskellä korpea,näyttää nyt olevan metsähallituksen hallussa.Mikä on talon historia?Kuka sen on rakennuttanut,miksi ja milloin?Johtuuko nimi Kattila talon nimestä?

Vastaus

Perimätiedon mukaan Nuuksion Kattilan tila on saanut nimensä tilan itärajalla sijaitsevan hiidenkirnun mukaan. Kattilan tila oli aikanaan osa Tervalammen kartanoa. Tervalammen kartanon entinen torppari sai tilan omakseen torpparivapauslain perusteella. Tämän jälkeen tilan omisti Eljas Erkko, joka osti sen 1934, mutta möi sen 1935 Raamatuntutkijain seuran omistamalle Alsano-osuuskunnalle.

Alsano rakennutti Kattillaan kivisen erämaahotellin. Alsano-osuuskunnan tarkoituksena oli viljellä mustajuurta, jota osuuskunta möisi omissa terveyskaupoissaan. Uusi apteekkilaki salli mustajuuren myymisen vai apteekissa, joten Alsano möi Kattilan tilan ja rakennuttamansa talon. Tämän jälkeen Kattilan tilalla oli useita omistajia ja 1970-luvulla Kattilan tila myytiin Helsingin kaupungille.
Alue toimi noin 20 vuotta Helsingin kaupungin ulkoilualueena. Maanvaihdossa Kattilan tila siirtyi valtiolle osaksi kansallispuistoa 1996.

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=249
http://www.luontoon.fi/binary.aspx?Section=7666&Item=9011

Kommentit (0)

Vastauksesi