Nuoteista/Sävellajin madaltamisesta

Nuoteista/Sävellajin madaltamisesta

En ymmärrä nuoteista mitään. Siksi kysynkin täältä, teiltä kun saa aina hyvät vastaukset: jos kuuntelee kappaleen eri versioita, niin niissä on usein eri laulajilla eri äänenkorkeudet. Jos esim. kitaristilla on nuotit, niin onko niitä vaikea muuttaa eri sävellajille? Eli jos laulajan ääni on matalampi, kuin nuoteissa, niin onko mahdollista/helppoa/vaikeaa muuttaa säestys matalammaksi? Kiitos etukäteen vastauksestanne.

Vastaus

Kuten erilaisilla soittimilla, myös laulajilla on vaihtelevia äänialoja. Toisin sanoen - riippuen instrumentista, tai laulajasta, on yleensä tiedossa mitkä ovat korkeimmat, tai matalimmat nuotit, mitä pystytään esittämään. Joillain laulajilla voi myös olla joku hyväksi todettu sävellaji, minkä lähistöllä on mukavinta työskennellä. Tämän vuoksi sävellyksien sävellajeja usein muutetaan solistille sopivaksi. Tätä toimenpidettä kutsutaan transponoinniksi. Jotkut ammattimuusikot pystyvät transponoimaan nuotteja ja sointumerkintöjä ns. "lennosta", joten nuottien uudelleenkirjoittamista ei tarvita.
Transponoinnin suorittamiseksi vaaditaan hieman tietämystä eri sävellajeista, sekä nuoteista, että myös sävellajien merkinnät tulisivat oikeisiin paikkoihin.  Jos sävellys on tuttu, joskus tosin riittää, että pelkästään säestäjä transponoi omat sointumerkintänsä.

Maksullisten nuotinnusohjelmien lisäksi, on nuottien kirjoittamisen avuksi myös paljon ilmaisia apuvälineitä, jotka toimivat pelkän selaimen kautta.

Kommentit (0)

Vastauksesi