Nuorten rahankäyttö

Nuorten rahankäyttö

Nykyään moni kotoa muuttanut opiskeleva nuori valittaa rahapulaa. Mutta kuitenkin he tuhlaavat rahojaan surutta. Ostetaan alkoholia, tupakkaa, matkustetaan, ostetaan meikkejä ja muita naisten purkkeja, ostetaan muotivaatteita, on älypuhelin, soitellaan paljon kavereille jne.

Eikö silloin jos ei ole rahaa vetää tiukka linja? Ostetaan vain täysin välttämättömät. Halvimmat vaatteet ja pidetään niitä niin kauan kuin ne tippuvat päältä, halvin puhelin eikä soiteta kuin aivan pakolliset puhelut, ei meikkejä eikä rasvoja ja muita vastaavia, ei alkoholia eikä tupakkaa, ei matkusteta jne. Sekä tehdään kaikki vapaa aika työtä. Viikonloput mukaan luettuna.

Miten nuoret saisi ymmärtämään tämän? Että aina ei pidä elää hyvin ja olla hauskaa?

2 vastausta

Olisitko sinä valmis luopumaan elämäsi mukavuuksista? Ehkä olisit, mutta se johtuu siitä että aivosi kykenevät luopumaan lyhytaikaisesta ilosta hyötyäkseen siitä myöhemmin. Varsinkin nuoren aivoilta sitä on turha odottaa: mielihyvä on saatava heti ja sen vuoksi kärsitään sitten myöhemmin. Toisaalta hyvinvointiin ja vapaa-aikaan on aivan luvallista laittaa rahaa, ja rajallisin varoin nuori päätyy nipistämään rahan jostain muusta elämänsä osa-alueesta. Pukeutuminen, kosmetiikka, matkailu, tietotekniikka ja juhlinta ovat merkittävässä osassa nuorten sosiaalista ympäristöä - sekä statuskysymys että ulkoinen merkki siitä, mihin viiteryhmään kuuluu. Ja mikä olisikaan tärkeämpää kuin johonkin kuuluminen? Se tarkoittaa nykymaailmaan sopeutumista.

Miksi ei pitäisi elää hyvin, ja miksi ei saisi olla hauskaa? Työnsä hedelmistä on saatava halutessaan nauttia. Myös kulutus on kyseenalaista: halvimmat mahdolliset vaatteet kestävät yleensä vähemmän käyttöä kuin keskihintaiset. Tästä syystä teini-ikäiset ravaavat massamuotiliikkeissä hankkimassa niitä vitosen puseroitaan, vaikka kolmellakympillä saisi laadullisesti paremman ja kestävämmän.

Kommentit (0)
22.02.201611:54
141
138

Omakohtaisesti olen huomannut, että pääosa rahankäyttöön liittyvistä opeista tulee vanhemmilta. Joten heidän taloustaitonsa "periytyy" useimmiten lapsiin, jos he eivät itse opiskele tätä aihetta itsenäisesti. Tilanteessa, jossa Suomessa ns. köyhien määrä lisääntyy on mielenkiintoista seurata miten tulevan sukupolven nuoret käyttävät rahaa. Itse elin opiskeluaikoina riittävän mukavasti, vaikka työskentelin ainoastaan kesäisin. 

Minun mielestäni tämän valittamisen rahapulasta voisi välttää sillä, että opiskelee itse paremmaksi rahan käyttäjäksi. Kaikki saa tehdä rahoillaan mitä huvittaa, mutta jos tilanne ei miellytä niin kannattaa hakea peilistä syyllistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi