Nukkuuko käärmeet muuten kuin talvella

Nukkuuko käärmeet muuten kuin talvella

2 vastausta

Käärmeiden nukkuminen on mielenkiintoinen kysymys. Käärmeet nukkuvat, mutta on vaikea tietää, milloin ja kuinka paljon. Käärmeillä ei ole liikkuvia silmäluomia, vaan läpinäkyvät suomut silmien päällä, joten niiden silmät eivät ole koskaan kiinni. Käärmeet voivat olla pitkiäkin aikoja liikkumatta ja selvästi tavallista rentoutuneemmassa tilassa, varsinkin syötyään. Silti käärme ei välttämättä nuku, vaan saattaa esimerkiksi väijyä ravintoa erittäin valppaana. Eri käärmelajit myös noudattavat erilaisia vuorokausirytmejä, jotka voivat vaihdella vuodenajan mukaan.

Käärmeiden nukkumista ei ole tutkittu kovin paljon, mutta yhdessä tutkimuksessa käärmeiden aivojen sähköistä seurattiin niiden oletetusti nukkuessa. Niiden aivoissa näkyi vastaavaa toimintaa kuin ihmisillä syvän unen aikana, mutta ei merkkejä vilkeunesta. Unenmerkit saattoivat kestää lähes vuorokaudenkin, jos käärme oli syönyt. Johtopäätösten teossa ongelmana on se, että nisäkkäiden ja matelijoiden aivot ovat erilaisia ja silloin samat tulkinnat eivät ole päteviä. Joidenkin matelijoiden aivojen sähköisen toiminnan tiedetään muistuttavan unta silloinkin, kun ne ovat hereillä. On myös spekuloitu, että vain toinen käärmeiden aivopuoliskoista vaipuisi kerrallaan uneen, jolloin käärme pystyisi olemaan aina varuillaan saaliin tai uhan varalta. Joka tapauksessa käärmeidenkin aivot tarvitsevat unta puhdistuakseen ja pysyäkseen toimintakykyisinä.

 

 

Kommentit (0)
30.03.201907:46
19168
15

Kysymyksen osalta voisi todeta, että talvisin (siis lämpötilan laskiessa tarpeeksi matalalle) käärmeet eivät "nuku" vaan vaipuvat kylmänhorrokseen kuten muutkin vaihtolämpöiset. Se on aivan eri asia.

Kommentit (0)

Vastauksesi