Noissa piireissä miss mä skulaan, kuulee vähän väliä ennen pilkkua sanonnan...

Noissa piireissä miss mä skulaan, kuulee vähän väliä ennen pilkkua sanonnan...

Hei! Noissa piireissä miss mä skulaan, kuulee vähän väliä ennen pilkkua sanonnan 'suokuokka ja Jussi'. Sen Jussin mä tsennaan, se asuu tossa ihan next door, mutta mikä ihme se suokuokka on? Vois kuvitella että s'oon leveempiteräinen kuin kalliokuokka, kun se suo on pehmeempi. Kuis on?

2 vastausta

He he... Tuota, tämä on eri Jussi. Ja kuokka on ihan tavallinen, sellainen millä äijät raivasivat peltoa ennen vanhaan.

Teidän naapurin Jussi on epäilemättä myös raatanut töissään ja saavuttanut suuria, mutta Väinö Linna vertaa Täällä Pohjantähden alla -trilogiansa Koskelan Jussia maailman luojaan. Linnan kertomus alkaa: "Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi." Alussa-sana on tarkoitettu tuomaan mieleen Raamatun ensimmäisen lauseen Jumalasta, joka loi taivaan ja maan. Jussi tosin loi vain Koskelan torpan sinne suolle. Liki ylimaallisia ponnistuksia se kyllä vaati.

Kommentit (0)
21.04.202001:34
3083
8

Kysyjä taisi ihan leikillään arvella naapurin Jussia Pappilan suon kuokkijaksi.

Mutta kirjastolaiset vastasivat hiukkasen väärin:

Koskelan Jussi ei raivannut suota tavallisella kapealla kuokalla vaan suokuokalla, sellaisella leveäteräisellä, joka kävi tavallaan lapiostakin. Kysyjä arveli ihan oikein.

Jos nyt olisimme tarkkoja, Linnan  Raamatullinen kirjoittama lause kuuluisi "Alussa oli suo, suokuokka ja Jussi" vaikka Jussi ojitti suota myös rautateräisellä lapiollaankin.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi