Nimen pääseminen nimipäiväkalenteriin

Nimen pääseminen nimipäiväkalenteriin

Olen joskus kuullut, että nimellä pitäisi olla vähintään 1000 kantajaa Suomessa, jotta se otettaisiin nimipäiväkalenteriin. On kuitenkin nimiä, joita ei ole annettu läheskään 1000:lle henkilölle, ja silti ne löytyvät nimipäiväkalenterista. Miksi?

Vastaus

Helsingin yliopiston almanakkatoimistolla on tekijänoikeus suomalaiseen ja suomenruotsalaiseen nimipäiväluetteloon. Nimipäiväluetteloa ylläpitävät yliopiston nimistöntutkimuksen asiantuntijat. Perinteiseen tapaan lopullisen päätöksen uusista kalenterinimistä tekee yliopiston rehtori.

Nimen yleisyys on ensisijainen peruste kun almanakkaan otetaan uusia nimiä. Vuoden 2010 nimipäiväuudistuksesta lähtien suomenkielisen nimipäiväkalenterin rajana on pidetty sitä, että nimi on annettu vähintään 500 lapselle ensimmäiseksi etunimeksi uudistusta edeltäneen 50 vuoden aikana. Tämän lisäksi nimen pitää sopia hyvin kotimaiseen nimistöön. Suomenruotsalaisessa kalenterissa yleisyysrajana on 50 nimenkantajaa.

Uusia nimiä otetaan almanakkaan viiden vuoden välein. Seuraava uudistus on tulossa vuonna 2015. Minna Saarelma-Paukkalan artikkeli Kielikello-lehden numerossa 3/2013 kertoo lisää nimivalinnan perusteista. Lisäksi mukana on luettelo uusista kalenteriin hyväksytyistä nimistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi