Nimen Aso alkuperä?

Nimen Aso alkuperä?

Nimeä Aso esiintyy sukunimenä, mutta sitä esiintyy myös kartalla ainakin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa Asontienä sekä Asojärvenä että Asolampena. Mitähän tuo Aso tarkoittaa?

4 vastausta

Kävin läpi keskeisiä sukunimi-, paikannimi- ja sanakirjoja, mutta misään seuraavista ei valitettavasti selvitetty nimeä tai sanaa Aso.

Mikkonen, Paikkala: Sukunimet (Otava 2000)
Suomalainen paikannimikirja, päätoim. Paikkala (SKS 2007)
Nykysuomen sanakirja (WSOY 2002)
Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja (WSOY 2004)

 

Kommentit (0)
20.02.201610:23
72
72

Ruskon pitäjässä on mahdollisesti keskiajalta alkaen ollut Halola-niminen tila, ellei nimeä ole tulkittu virheellisesti. Ruskon entinen kirkkoherra Väinö Paalasmaa on kirjassaan Piirteitä Ruskon pitäjän menneisyydestä (1932) arvellut Halolan olleen yksi Mäkkylän taloista ja mahdollisesti edeltäneen myöhempää Asolaa. Assoilan tai Asolan yksinäistila syntyi vanhan Mäkkylän kylän purkautuessa vasta 1600-luvulla. Vanhimmassa maakirjassa ei tietääkseni ole tämän nimistä kylää ollut.

Kommentit (0)
16.04.201422:03
33711
50

 

Vantaan Asolan nimi johtuu ASO:sta  (asutusasiaintoimisto) joka Asutushallituksen kanssa vaikutti siihen, että Rekolan (Räckhals) alueelle rakennettiin 1940-luvun lopulla rintamamiestaloalue. ASOa johti tällöin Veikko Vennamo.

Niinpä se ei kuulune samaan kategoriaan muiden Aso-paikkojen kanssa, olipa niiden alkuperä mikä vain.

Aso-paikkojen "vetisyys" Turun ja Porin läänissä/Varsinais-Suomessa  (Asojärvi, Asolampi) herättää ajatuksia sanasta "ås" eli harju, joka Turunmaan suunnalla tarkoittaa soraharjun tai vastaavan lisäksi myös vedenalaista maaston kohoumaa. Paikannimistömme veivaaminen milloin ruotsiksi, milloin suomeksi ei helpota ratkaisua. Niinpä voidaan tuumia myös sanaa "os", joka lounaiskulmillamme merkitsee lähdettä tai purontapaista. Pohjoismaiseen tarustoon viittaava aasa lienee meidän oloissamme liian kaukaa haettu, vaikka Rauman Asojärvellä onkin pronssikautinen kiviröykkiö. Itse paikannimistö ei näytä tarjoavan selvää yhteistä nimittäjää, koska Aso-nimiä löytyy Hartolasta, Suomussalmeltä, Heinolasta, Lapinjärveltä ja Laukaaltakin.

Ainoat Hiski-sukuhakemistosta löytyvät Aso-nimiset henkilöt asuivat 1890-luvulla Nousiaisissa.

 

Kommentit (0)
23.04.201415:58
28719
45

Vilkaisin kirjastossa Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirjaa Sukunimet (Otava 2000), ja mieleeni muistui tämä kysymys. A-kirjaimella alkavien nimien kohdalla osuikin lähes heti silmiin seuraava tieto: sukunimen Asikainen (sekä mahdollisesti myös Askola ym.) pohjana on muinaissaksalainen nimiperhe Aso, Asi, Asim, Asicho, Asika, Asila, Asca jne. Pohjois-Saksasta virtasi Suomeen runsaasti nimistöä Hansan valtakaudelta 1100-luvulta lähtien, todennäköisesti jo aiemminkin.

Turun naapurikunnassa Ruskolla sijaitsee Asolan kylä ja yksinäistila, joka mainitaan jo Varsinais-Suomen ensimmäisessä maakirjassa 1540. Siitä, yhdistettynä edellä mainittuun tietoon, johtui mieleeni paikannimistöä tutkimuksissaan hyödyntäneen historian professori Jouko Vahtolan 1990-luvun artikkeli, jossa hän mm. toteaa, että pitäjännimi Vahto pohjautuu germaanisiin henkilönimiin Waddo, Watho, Wazzo. Olennaista tässä on se, että Vahto on nykyään Ruskon kunnanosa. Aso-nimi näyttää siis hyvin todennäköisesti olevan muinaisgermaaniseen henkilönimeen palautuvaa lähtöä. Samaa kantaa on muuten myös Louhisaaren kartanolinnastaan tunnettu Askainen. (Sivumennen voisi vielä todeta, että ennen Vahtolan artikkelia loruiltiin yleisesti Vahto-nimen viittaavan "vaahtoavaan" jokeen, vaikka todellisuudessa alueen läpi virtaava, Raisionjokena mereen laskeva Ruskonjoki on uomaltaan ja virtaamaltaan hyvin vaatimaton eikä liene menneisyydessäkään juuri kummempi ollut. Tästäkin näkee, kuinka perusteellisesti pieleen ns. kansanetymologiat melkein aina menevät.)

Eipä tuo "Aso" siis näyttäisi viittaavan mihinkään oman nimiasunsa ulkopuolella olevaan eikä tarkoittavan juuri mitään, ja jos tarkoittaakin, niin selitys jäänee pysyvästi sankan germaanisen muinaishämärän peittoon.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi