Niin sanotulla Vaasan aukealla,joka sijaitsee Sörnäisten metroaseman...

Niin sanotulla Vaasan aukealla,joka sijaitsee Sörnäisten metroaseman...

Niin sanotulla Vaasan aukealla,joka sijaitsee Sörnäisten metroaseman sisäänmeno-aukolla oli aikoinaan bensa-asema. Kysyn nyt aseman nimeä ja koska se rakennettiin ja koska hajoitettiin?

Vastaus

Vastauksen kysymykseesi löysivät vakuuttavalla salapoliisityöllä Helsingin kaupunginmuseon tutkijat :

”Kiinnostava kysymys, johon ilokseni löysin ainakin osittaisen vastauksen. Kaupunginmuseon laajassa kuva-arkistossa on paljon kuvia Shellin bensa-asemista 1920–30-luvuilla, jolloin rakennustyyppi kotiutui Helsingin katumaisemaan. Aiheesta on myös Veikko Kunnaksen artikkeli ”Bensiiniasema-arkkitehtuuria 1920- ja 1930-luvun Helsingissä” kaupunginmuseon Narinkka-vuosikirjan osassa 1985, joka löytyy kaupunginkirjastosta.

http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1070229__Snarinkka__P0%2C11...

Artikkeli kertoo, että Vaasanpuistikon arkkitehtonisesti kiinnostavan, klassistisen bensiiniaseman piirustukset hyväksyttiin 1928. Asema lienee valmistunut seuraavana vuonna, koska vanhimmat valokuvat siitä on ajoitettu vuosille 1929–30. Kuvakokoelmista selviää, että samalla paikalla oli jo vuotta paria aiemmin pienempi ja vaatimattomampi bensiinin jakeluasema.

Bensiiniaseman toiminnan lopettamisen ja aseman purkamisen ajankohtaa haarukoimme kuvien ja vanhojen puhelinluetteloiden avulla. Viimeinen kuva asemasta on vuodelta 1971. Vuonna 1981 otetussa kuvassa sitä ei enää näy. Puhelinluettelossa Vaasankadun Shell mainitaan viimeisen kerran 1974. Toiminta ilmeisesti loppui 1975, ja rakennus lienee purettu 1970-luvun jälkipuolella. Kaupunginarkistosta löytynee purkuilmoitus.”

Tässä vielä kuva Vaasanaukion klassisesta bensiksestä 1950-luvun lopulta (s.14):

http://kaupunginosat.net/kallio/images/stories/tiedostot/PDF-historiikki...

Helsingin kaupunginmuseon sivut:
http://www.hel.fi/hki/Museo/fi/Etusivu

Kommentit (0)

Vastauksesi