Niilo 9 v kysyi minulta mummoltaan: Mikä on se juuri, joka maistuu lakritsalta?

Niilo 9 v kysyi minulta mummoltaan: Mikä on se juuri, joka maistuu lakritsalta?

Niilo 9 v kysyi minulta mummoltaan: Mikä on se juuri, joka maistuu lakritsalta? Juuri kasvaa Suomessa. Mummopa ei osannut vastata, enkä löytänyt netistäkään vastausta. Voitko auttaa. Kiitos

Vastaus

Hei!

Lakritsikasvi (Glycyrrhiza glabra) on palkokasvi, jonka juurimehua käytetään mm. makeisten valmistuksessa. Kasvi on kotoisin Välimereltä Afganistaniin ulottuvalta alueelta. Glycyrrhiza glabra ei kasva Suomessa luonnonvaraisena.

Helsingin yliopiston Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa voitte käydä katsomassa lakritsikasvia. Se saattaa jopa olla kukassa.

Mari Leppäsen kirjasta Lakua! löytyy ohje lakritsijuuren kasvatukseen kotipuutarhassa. Kirjan mukaan koeviljely osoitti kasvin talvenkestäväksi ja tuotti suhteellisen hyvin satoa. Internetissä on myös lakritsikasvin viljelyohje: Esikasvata helmi–maaliskuussa sisällä tai kylvä touko–syyskuussa ulos ruukkuihin tai avomaalle. Peitä siemenet ohuella kerroksella vermikuliittia. Peitä taimet talveksi. Voidaan myös kasvattaa ruukussa, mutta kesällä mieluiten ulkona.

Lähteet:
http://www.exoticgarden.fi/webshop.php?showshopcat=7&menu_showcat=1&page=16
http://www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/6-2001/14-09-09-51
http://www.kouvolanlakritsi.fi/index.php?k=9679
http://www.helmet.fi/search*fin/?searchtype=i&searcharg=+952-5180-80-8+%...

Kiitos tarkkaavaisille lukijoille. Niilo on oikeassa. Suomessa kasvaa Kallioimarre-niminen saniainen, jossa on makea, lakritsimainen maku.

http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/kasvit/kallioimarre.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi