Neuvostoliitossa

Neuvostoliitossa

oli paljon mälsää: Ei sanan /mielipiteen vapautta, huonoja tavaroita ja vähän niitäkin, pitkä armeijassa olo, jatkuva mielistelynpakko jne, jne. Tiedämme aikalaisten kertomuksista että nämä ovat totta. Mutta eikö Neuvostoliitossa sitten ollut yhtään mitään hyvää? Siis sellaisia oikeasti mukavia asioita tai arvoja joita yleensä kaikki maailman ihmiset ptävät hyvinä ja kannatettavina?

3 vastausta

Kysyin asiasta henkilöltä, jolla on omakohtaista kokemusta neuvostoajasta. Hän sanoi, että tuolloinkin oli monia hyviä asioita. Koulutus oli suhteellisen tasokasta ja tasa-arvoisesti tarjolla sekä miehille että naisille. Erityisesti luonnontieteitten opetukseen panostettiin. Kulttuuria harrastettiin paljon. Erilaiset kulttuuritapahtumat olivat edullisia ja korkeatasoisia ja kaiken kansan saatavilla (ooppera, baletti, teatteri ja kirjallisuus).

Valtio takasi myös terveys- ja sosiaaliturvan kaikille. Sosiaalisia etuuksia oli mm. lasten päivähoito ja ilmaiset virkistyslomat. Terveydenhuollossa vallitsi ns. pfofylaktinen ajattelu eli panostettiin ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Ihmiselle tehtiin terveystarkastuksia vuosittain, jolloin sairaudet tai pienetkin mahdolliset ongelmat havaittiin ennen kuin ne muuttuivat isoiksi.

Varmasti muitakin hyviä asioita löytyisi. Monilla venäläisillä on jonkinasteista neuvostoajan nostalgiaa. Voisin kuvitella, että ihmisten keskinäinen solidaarisuus arjessa on ollut suurempaa kuin nykyisin, kun Venäjälläkin materiaalinen ja henkinen eriarvoisuus on kasvanut origarkkien ja uusrikkaan keskiluokan myötä.

Kommentit (0)
28.06.201403:46
2061
77

Näin ajattelinkin. Olen kysyjä. Kulttuurivaihto oli tasokasta, muistan neuvostoliittolaiset lasten- ja nuorten elokuvat sekä taidokkaat animaatiot. 

Kommentit (0)
28.06.201409:53
26815
45

Olen saanut sen käsityksen, että esim. eläkeläisten asiat olivat silloin paremmin. Toki silloin suurempi osa eläkeläisistä oli ns. Suuren Isänmaallisen Sodan osanottajia, joita yleisesti kunnioitettiin. 

Kulttuurivaihtoa kannattaa todellakin muistella. :-)

Kommentit (0)

Vastauksesi