Neuvostoliiton nimi

Neuvostoliiton nimi

Miksi United States of Socialist Republics on käännetty Neuvostoliitoksi. Lähinnä mistä sana Neuvosto tulee?

4 vastausta

Neuvostoliiton eli Sosialistisen Neuvostotasavaltojen Liiton nimestä on kysytty palvelussamme aikaisemminkin. Alla on linkki aikaisempaan vastaukseen.

Kommentit (0)
20.02.201823:43
274
76

Neuvostoliiton virallinen nimi kokonaisuudessaan oli englanniksi Union of Soviet Socialist Republics (USSR) - ei suinkaan "United States of Socialist Republics", "Sosialististen tasavaltojen yhdysvallat" - ja venäjäksi Союз Советских Социалистических Республик (СССР), Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik (SSSR). Suomeksi Neuvostoliiton koko virallinen nimi oli Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto (SNTL), tarkkaan ottaen suoraan käännettynä 'Neuvostojen sosialististen tasavaltojen liitto (NSTL)' kuten viroksi Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit (NSVL).

Ainoastaan suomen kielessä on Neuvostoliiton kansalaisesta käytetty jäykähköä nimitystä 'neuvostoliittolainen' toisin kuin muissa kielissä, joiden suomenkielinen vastine olisi neuvostolainen. Vastaavastihan vain suomessa käytetään kankeaa nimikettä 'yhdysvaltalainen', mutta muissa kielissä amerikkalainen.

Kommentit (1)
Jos USA:n asukkaita kutsutaan amerikkalaisiksi niin yhtä hyvin suomalaisia voi kutsua sav... Jos USA:n asukkaita kutsutaan amerikkalaisiksi niin yhtä hyvin suomalaisia voi kutsua savolaisiksi. Pohjois- ja Etelä-sekä Keski-Amerikassa on yli 30 valtiota. Tällä logiikalla tosin toimii Suomi-Amerikka yhdistys. Kysyin kerran onko tällä yhdistyksellä omat alaosastonsa eri maille mutta se herätti vain hämmästystä yhistyksen väessä.
21.2.2018 08:55 Jouko Markkula 7732
20.02.201810:59
7732
49

Hauskaa kysyä Neuvostoliiton nimestä käyttäen lähteenä sen englanninkielistä versiota. Miksei kymrinkielistä?

Kommentit (0)
21.02.201822:44
274
17

Ainakin Wikipedia tuntee Yhdysvalloille rinnakkaisnimen Amerikka, engl. America: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States

Kun puhutaan maanosittain, on erikseen Etelä-Amerikka sekä Pohjois-Amerikka, jonka väkirikkain valtio on Yhdysvallat - yleiskielessä myös Amerikka.

Pohjois-Amerikan maanosan eteläosa on Väli-Amerikka, jonka mannerosaa Tehuantepecin kannakselta Panaman kanavalle kutsutaan Keski-Amerikaksi.

Etelä- ja Pohjois-Amerikan mannerosat tunnetaan nimellä Amerikan manner eli Uusi manner. Luonnollisestikaan mantereseen eivät kuulu Etelä-Amerikan saaret, kuten Falklandin- ja Galápagossaaret eivätkä myöskään Pohjois-Amerikan saaret, kuten Baffininsaari, Hispaniola ja Kuuba.

Muissa kielissä, paitsi monesti suomessa Yhdysvaltain kansalaisesta käytetään nimeä amerikkalainen. Muissa kielissä ei tunneta nimitystä "yhdysvaltalainen", amerikkalaiset eivät koskaan käytä nimeä "United Statean".

Kommentit (0)

Vastauksesi