Näyttelijän valehtelu?

Näyttelijän valehtelu?

Psykologisten tutkimusten mukaan ihmisen sykkeenvaihtelu, eleet ja mikroilmeet paljastavat valehtelun. Näihin käsittääkseni perustuu valheenpaljastuskoe. Kuinka näyttelijä omaksuu roolinsa uskottavasti - sehän on eräänlaista "valehtelua"?
Vaikuttaako siihen tapahtuman sisäinen rehellisyys, siis se, että näyttelijä itse tietää eläytyvänsä rooliin eikä valehtelevansa?
Ja jos tällainen valehtelun kiertävä mekanismi on olemassa näyttelijäntyössä, riittääkö tavalliselle ihmiselle, että hän uskoo omaan valeeseensa ja välttyy näin paljastumiselta?
Entä valehtelijan näytteleminen roolissa - jos näyttelijä tietää roolinsa sisällä valehtelevansa, omaksuuko hän vaistomaisesti valehtelijan eleitä, vai tuleeko luihu vaikutelma tietoisen näyttelijäntyön avulla?
Voiko näyttelijä valehdella siviilissä uskottavammin kuin sellainen, joka ei ole teatteri-ilmaisua opiskellut?

Vastaus
16.11.202007:47
100832
33

Valheenpaljastuskokeet ja -laitteet ovat niin epäluotettavia, että vain hyvin harvat oikeuslaitokset hyväksyvät niiden tuloksia. Testiä ja laitteita on mahdollista oppia huijaamaan, monet vakoilijat ovat läpäisseet valheenpaljastustestit puhtaasti. Samoin psykopaatit, hehän eivät mielestään tee mitään väärin, joten eivät reagoi valehtelemiseen mitenkään.

En usko näyttelemisen näkyvän valheenpaljastustestissä, sehän ei ole valehtelemista jotain oikeana pidettyä normia vastaan vaan pelkkää "työtä", suorittamista. Samoin kuin vaikkapa uutistenlukija vain lukee uutisen eikä mieti onko se oikea vai väärä.

Syytönkin ihminen voi hermostua ja jännittää valheenpaljastustestissä, aiheuttaen vääriä "positiivisia". Esiintymään totttunut näyttelijä voi pysyä testissä rauhallisempana. Ja tietenkään jos uskoo omaan valheeseensa ei voi reagoida, tilannehan on sama kuin muistaisi väärin. Voidaan tietysti ajatella, että valheenpaljastimia huijaamaan oppinut henkilö näyttelee rehellistä.

Näytelleensä valehtelemista, näyttelijän täytyy tietoisesti liioitella oletettuja valehtelijan tunnusmerkkejä (esim pälyily), eihän katsoja voi tulkita mikroilmeitä tai sykkeen nousuja. Tosin yleensähän valehtelu näytelmissä tai elokuvissa toteutetaan kertomalla totuus katsojalle eri kohtauksessa etukäteen, jolloin myöhemmin valehdellessaan näyttelijän ei tarvitse "näytellä" valehtelemista.

Englanninkielisessä linkissä on perusteellisempi kuvaus valheenpaljastuslaitteista, menetelmistä ja käytöstä eri maissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi