Näsijärvellä on mielstäni Ykspetäjä niminen pieni saari.

Näsijärvellä on mielstäni Ykspetäjä niminen pieni saari.

Näsijärvellä on mielstäni Ykspetäjä niminen pieni saari. Missä päin se sijaitsee ja kuinka pitkä matka on Teiskon Terälahdesta soutaen sinne. Onko kyseisen saaren pieni allas luonnon muokkaama? Saari lienee saanut nimensä tästä yhdestä muistamastani puusta "mänty, honka, petäjä" kaikissa on käpyjä.... siis lienee sama puu kyseessä. Onkohan puu vielä voimissaan?

2 vastausta

Saimme vastauksen kysymykseesi Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelijalta:

Ykspetäjän saari sijaitsee Näsijärvellä Näsiselän pohjoispäässä Iso-Otava saaren ja Paavolanniemen välissä. (Liitteenä kuvankaappaus Bingmaps ohjelmasta. Siitä näkyy, että saaren pituus on noin 50 metriä ja siellä kasvaa useita puita, ei vain yksi mänty). Nimen alkuperästä en osaa sanoa mitään. Mutta on toki mahdollista, että siellä on jokin erinomaisen komea yksi mänty, josta se olisi saanut nimensä. Olen veneillyt paikan ohitse joskus, mutta en muista kiinnittäneeni mitään erityistä huomiota tähän saareen. Se lienee samanlainen pieni karu kalliosaari, kuin muutkin Näsi- ja Koljonselän pienet asumattomat saaret. Kysyjän mainitsemasta saaren ’pienestä altaasta’ en osaa sanoa, mutta ilmakuvan perusteella itäpuolella näyttäisi olevan allasmainen poukama. Käsittääkseni saari on täysin luonnonmukainen ja luonnon muokkaama.

Teiskon Terälahdesta en lähtisi soutamaan Ykspetäjään, koska matkaa tulee arviolta 15-20 km usein kovin tuulisen Koljonselän itäreunaa pitkin. Jos veneen laskee vesille Kämmenniemestä Aunesillan kupeesta soutumatka lyhenee reiluun viiteen kilometriin. Silloinkin on syytä olla kaunis tyyni sää, sillä Näsi- ja Koljonselällä on helposti melkoinen aallokko etenkin pohjois- ja etelätuulilla. Kevyt itätuulinen tai tyyni päivä olisi Ykspetäjässä vierailuun paras hetki. Maitse lähimmäksi pääsee, kun ajaa Kämmenniemestä Paavolantietä ja edelleen Liirintietä. Rannoilla on paljon mökkejä, mutta ehkä jostain välistä pääsisi rantakalliolle katsomaan Näsiselän suuntaan. Ykspetäjä on vajaan kilometrin päässä Paavolanniemen rannasta, joten hyvällä säällä kiikareillakin näkee saaren kohtalaisesti. Laivareitti kulkee aivan saaren vierestä, joten saaren näkee hyvin myös höyrylaiva Tarjanteen kannelta sen matkalla Tampereelta Ruovedelle.

Tässä vielä linkki Google Maps -karttapalveluun, josta voi käydä selvittämässä Ykspetäjän sijainnin Näsijärvellä:

http://goo.gl/maps/Avc4J

Kommentit (0)
27.01.201411:39
54
53

Ykspetäjä-nimisiä saaria on kaksikin aika lähekkäin Näsijärven Koljonselällä. Tuo tässä tarkoitettu Ykspetäjä on niistä isompi ja kartassa siinä näyttää olevan pieni lampi sisällä. Todellisuudessa tuo lampi on matala lahdeke, jota ympäröi kivet. Saari, kuten muutkin asumattomat pikkusaaret, on kesällä täynnä lokkien ja muiden lintujen pesiä. Jos saarella haluaa vierailla, vierailu kannattaa ajoittaa loppukesään.  Saaressa voi helposti vierailla myös talvella.

Kommentit (0)

Vastauksesi