Näkyykö ihminen lämpökamerassa jos ilman lämpötila on täysin sama kuin ihmisen?

Näkyykö ihminen lämpökamerassa jos ilman lämpötila on täysin sama kuin ihmisen?

3 vastausta

Lämpökuvasta voidaan määrittää kohteen pintalämpötila asteina, jos pinnan emissioarvo tunnetaan, sillä kappaleen lähettämä infrapunasäteily riippuu sen pintalämpötilasta. Koska eri materiaalit emittoivat lämpösäteilyä eri tavoin, lämpökameran kuvaan vaikuttaa lämpötilan lisäksi se, mitä ainetta kohteen pinta on.

On epätodennäköistä, että ihmisen lämpötila olisi täsmälleen sama kuin ympäröivän ilman ajatellen ihmisen kehon tuottamaa ja siitä poistuvaa lämpöä, joten todennäköistä on, että ihmisen lämpösäteily näkyy lämpökamerassa.

Tavanomaisissa olosuhteissa ihminen absorboi myös ympärillään olevien kappaleiden säteilemää energiaa. Sisätiloissa lämpötilan ollessa n. 23 °C lämpöä poistuu ihmisestä laskelmien mukaan noin 100 wattia ympäristön muut tekijät huomioon ottaen . Lämmön siirtyminen riippuu mm. vaatetuksesta, joka vähentää lämmön johtumista ja samalla lämmön poistumista.

 

 

 

Kommentit (0)
14.08.201817:20
3540
27

Kuten oheisesta kuvasta ilmenee, ihmisen pintalämpötila on kehon eri osissa erilainen. Siksi ihmisen olisi vaikea missään olosuhteissa lämpökamerakuvassa täysin sulautua taustaan. Elokuvassa Thomas Crown Affair tuota kikkaa taidetaan käyttää, mutta eipä taitaisi tosielämässä toimia.

Kommentit (0)
14.08.201819:54
23539
10

Viihteessä tosiaan esitetään kaikenlaisia ratkaisuja, joiden toimivuutta voi vain ihmetellä. Eräässä Lee Childin kirjassa Jack Reacher on menossa pelastamaan pahisten sieppaamia ihmisiä, ja koska pahiksilla oli käytössään laitteet, jolla seurasivat mahdollista hyvisten hyökkäystä taloon, Reacher kasteli itsensä puutarhankastelulaitteen alla likomäräksi, ja onnistui siten lähestymään taloa, koska ei näkynyt lämpimänpunaisena pahisten ruudulla, eli aluksi ei oikein minkäänvärisenä. Vaatteiden kuivuessa hän sitten "tuli uudelleen näkyväksi" vähitellen, mutta onnistui kuitenkin pääsemään taloon, ja nitistämään pahikset, tietysti.

Ilman lämpötilaa tapahtumassa en muista, mutta lienee ollut kyseessä amerikkalainen kesäyö jossain itäisissä valtioissa, joissa vuosikeskilämpötilat ovat Suomen keskilämpötiloja lämpimämmät.

Kommentit (0)

Vastauksesi