Näkevätkö kalat värejä?

Näkevätkö kalat värejä?

Näkevätkö kalat värejä? Kun valo ei kerran etene kovin syvälle veteen, niin luulisi etteivät kalat tee värinäöllä mitään ja näin ollen voisi kuvitella, että uistimen värityksellä ei ole mitään merkitystä, vaan sillä onko uistin kirkas vai tumma. Onko siis hienot, värikkäät uistimet tehty vain kalastajien pyydystämiseksi?

Vastaus

Kalojen näkökyky ja värinäkö vaihtelevat lajeittain, mutta varsinkin vuorokauden valoisina aikoina pintavesissä saalistavat lajit kykenevät näkemään värejä. Toki vieheiden valmistajat yrittävät vedota muotoilussaan ja värityksissään myös kalastajan värinäköön, mutta kalojen värikkäät asut ja kutupuvut viittaavat myös siihen, että ne havaitaan myös kalojen silmin.

Vaikka useilla kaloilla silmän rakenne on periaatteessa samanlainen kuin ihmisellä, värien näkeminen vedessä riippuu veden kirkkaudesta sekä valaistuksen määrästä ja laadusta. Kirkkaimmissakin vesissä on jo parin metrin syvyydessä pinnalla olevasta valosta kadonnut enemmän kuin puolet. Humuspitoisissa, ruskeissa vesissä värispektrin punaiset alueet tunkeutuvat syvimmälle, kun taas kirkkaissa vesissä ne häviävät nopeimmin. Syvältä tai vähäisessä valossa kalastettaessa vieheen muodostama kontrasti (esim. musta/valkoinen) osoittautuu räikeitä värejä tärkeämmäksi ominaisuudeksi.

Virkistyskalastajien väittelyä aiheesta:
http://www.kalastus.com/keskustelu/messages/29747/15215.html?1046974243

Lähteet:
Luontoilta: kysymyksiä ja vastauksia Suomen luonnonvaraisistaeläimistä ja kasveista. Tammi, 1985
http://www.suomenhaukiseura.com/hauki/biologia/hauen_nakoaisti.html

Kommentit (0)

Vastauksesi