Näkeekö kissa televisiokuvan?

Näkeekö kissa televisiokuvan?

Näkeekö kissa televisiokuvan? Epäilisin että kyllä, koska meidän kissa ainakin kerran yritti ottaa punatulkkua kiinni luontodokumentista. Onko asia niin?

Vastaus

Kissat tosiaankin voivat katsomalla katsoa televisiota. Tunnen erään hienon itämaisen, kauniin ruskean kissaherran, joka seuraa erittäin innostuneesti Avaraa luontoa – ja formuloita. Vaikka on kyllä niitäkin katteja, joita kiinnostaa vain köllötellä lämpimän töllöttimen päällä (ja samalla ne tietysti antavat häntänsä ja tassunsa pudota kuin verhot kuvan eteen). Oma kollini käyttää televisiota lähinnä tähystyspallina ikkunasta ulos.

Karvakorva ei näe ohjelmaa ihan samalla tavalla kuin ihminen. Se kuitenkin havaitsee liikettä, muotoja ja värejä:

Kissa on nimittäin aikojen saatossa erikoistunut tehokkaaksi metsästäjäksi. Tällä pikkupedolla on näköaisti kehittynyt havaitsemaan pienimmänkin liikkeen, jokaista hiirenhännän ja viiksikarvan värähdystä myöten. Se aistii sellaisetkin liikkeet, joista ihmisellä ei ole mitään aavistusta. Katti todennäköisesti näkee kolmiulotteisesti ja hahmottaa siksi etäisyyksiä.

Katti erottaa sukkelasti erilaisia harmaan sävyjä, paljon ihmistä tarkemmin. Se näkeekin erityisen hyvin hämärässä. Kissalle itse asiassa riittää vain kuudesosa siitä valonmäärästä, minkä me tarvitsemme havaitaksemme samoja liikkeitä ja muotoja. Metsästäjä erottaa myös mustan, valkoisen, keltaisen, vihreän, punaisen ja sinisen. Värien sävyt eivät kuitenkaan ole kissalle yhtä kirkkaita kuin ihmiselle. Ihmisen ja kissan värinäköä voisi verrata näin: http://www.kittyshow.com/cat_color_vision.html (katso page 3, vasemmalla ihmisen, keskellä kissan tapa nähdä)

Ruudulle vahdatessaan kissa ilmeisesti näkee punaisen harmaana. Kun ihminen näkee punaisen, sinisen ja vihreän, kissa katsoo harmaata, sinistä ja vihreää.

Metsästävälle kissalle väreillä ei kuitenkaan ole niin väliä. Peto innostuu ennen kaikkea liikkeestä. Ja varsinkin näkökentän poikki vilahtavat liikkeet kissa havaitsee varmemmin kuin suoraan kohti tulevat oliot. Televisiossakin lentelevät linnut ovat liikkuvia kohteita, siis kissan silmissä mahdollisia saaliita.

Lähteet:
Morris, Desmond: Miksi kissa on kissa? (WSOY 1995)
Suuri kissakirja. 1: Kissa (WSOY 1994)
http://www.kittyshow.com/cat_color_vision.html
http://www.veterinaryvision.com/See.htm
http://animal.discovery.com/cat-guide/cat-anatomy/eyes-vision.html

Kommentit (0)

Vastauksesi