Myydäänkö täysin alkoholitonta siideriä alaikäisille?

Myydäänkö täysin alkoholitonta siideriä alaikäisille?

Myydäänkö täysin alkoholitonta siideriä alaikäisille? Mikä on raja, milloin "alkoholitonta" eli esimerkiksi 0,7% alkoholia sisältävää siideriä ei myydä alaikäisille? Onko netistä/lainsäädännössä löydettävissä luotettavia lähteitä kysymykselleni?

Vastaus

Hei!

Alkoholia sisältävien juomien myymistä ei suositella alaikäisille lainkaan, vaikka juoman alkoholipitoisuus olisikin vähäinen.

Alkoholilain mukaan alkoholijuoma on nautittavaksi tarkoitettu juoma, joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävät juomat eivät ole alkoholilaissa tarkoitettuja alkoholijuomia eikä niiden myynti ole luvanvaraista. Tällaisten juomien myyntiä koskevat kuitenkin eräät rajoitukset, jotka liittyvät ostajan ikään ja tuotteiden mainontaan. Alkoholipitoisuudeltaan alle 1,2-prosenttisiin juomiin alkoholilain säännöksiä ei sovelleta.

Valvira eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto ohjaa kuntia ja aluehallintovirastoja lainsäädännön toimeenpanossa ja valvoo sen toteutumista. Valviran mukaan laissa ei ole säännöksiä alle 1,2 tilavuusprosenttisten juomien myynnistä. Suositeltavaa kuitenkin on, että alkoholia sisältäviä juomia ei myytäisi lapsille vaikka juoman alkoholipitoisuus olisikin alle 1,2 tilavuusprosenttia.

Lähteet:
http://www.valvira.fi/
http://www.valvira.fi/files/Valvira_ohje_11_2010.pdf

Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941344

Alkoholittoman siiderin juomisesta on tullut uusi muotivillitys lasten ja teini-ikäisten keskuudessa.

http://www.lansi-uusimaa.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Lohjalla-nollasiid...
http://www.kaleva.fi/plus/juttu796720_page0.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi