Myötä ja vastamäessä

Myötä ja vastamäessä

Ainakin kirkossa vihittävät lupaavat rakastaa myötä ja vastamäessä (ei ihan näillä sanoilla, mutta kumminkin). Onko tutkittu kummassa erotaan useammin siinä myötämäessä vai vastamäessä vai kenties ihan siinä tasamaata tallatessa (=tylsässä arjessa?)

Vastaus

Avioeron syitä on kyllä tutkittu paljonkin Suomessa ja muualla maailmassa. Vuonna 2013 Väestöliitto julkaisi Osmo Kontulan tekemän laajan laajan tutkimuksen. Ero ei useinkaan johdu ainoastaan yhdestä tietystä syystä, vaan siihen päädytään ongelmien kasaantuessa. Parisuhteen kariutumisen takana voi olla huono kommunikaatio, hellyyden ja seksin puute, erilaiset elämänarvot ja erilleen kasvaminen. Muita tyypillisiä eron syitä ovat uskottomuus, alkoholi- ja huumeongelmat sekä henkinen ja fyysinen väkivalta.

Voisi ajatella, että jonkinlaista vastamäkeä liitossa on eletty kun se avioeroon päätyy, suhteessa on jotain epätyydyttävää ja ristiriitoja aiheuttavaa. Harvemmin kyseessä on raha. Sekä kansainvälisten tutkimusten että Väestöliiton tutkimuksen mukaan taloudelliset tekijät eivät kovin paljoa liity parisuhteiden onnellisuuteen. Taloudelliset asiat ovat harvoin esimerkiksi selittäneet avioeroihin johtaneista syistä enempää kuin viitisen prosenttia. Tutkimusten mukaan hyvässä parisuhteessa olivat kaikkein tärkeintä vahva luottamus puolisoon ja molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus. Seuraavaksi tärkeintä oli sitoutuneisuus perheeseen ja samanlaiset elämänarvot. Hyvät kommunikaatiokyvyt mainittiin myös tärkeänä. Hyvä parisuhde näyttäytyi ensisijaisesti hyvänä yhteistyösuhteena.

Olisiko niin, että tasamaan tallaaminen vain yksinkertaisesti muuttuu jossakin vaiheessa vastamäeksi? Kun avioliitto on kahden kauppa, on avioerossa ainakin toinen osapuoli tavalla tai toisella tyytymätön. Toinen taas ei välttämättä ole huomannut suurempia ongelmia.

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi