Muuttaako pastöronti maidon kivennäisaineiden ja valkuaisaineiden koostumusta?

Muuttaako pastöronti maidon kivennäisaineiden ja valkuaisaineiden koostumusta?

Vastaus

Valion sivuilla kerrotaan, että pastörointi on lämpökäsittely, jossa maito kuumennetaan vähintään 72 °C:een 15 sekunniksi. Pastöroinnin tuloksena taudinaiheuttajabakteerit (mm. Listeria, EHEC) tuhoutuvat ja pilaajabakteerien määrä vähenee.

Pastöroinnilla parannetaan säilyvyyttä. Kaikki bakteerit eivät pastöroinnissa kuitenkaan kuole eikä maito ole toimenpiteen jälkeen steriiliä.

Maito ja terveys -sivustolta löytyi tieto, että suurin osa maidon vitamiineista säilyy muuttumattomina pastöroinnissa. B-vitamiineista tiamiini, pyridoksiini, kobalamiini ja foolihappo sekä C-vitamiini ovat herkimpiä ja tuhoutuvat osittain pastöroinnissa ja voimakkaammin UHT-käsittelyssä. Hävikit ovat pastöroidussa maidossa alle 10 % ja UHT-maidossa 10–30 % kuumennustavasta ja maidon happipitoisuudesta riippuen.

Maitoa kuumennettaessa sen tärkeimpien kivennäisaineiden, liukoisen kalsiumin ja fosforin osuudet laskevat. Pastöroidussa maidossa tämä ilmiö on kuitenkin väliaikainen (liittyy lähteen mukaan maidon hetkelliseen saostumiseen pastöroinnin jälkeen) eikä sillä ole ravitsemusfysiologista merkitystä. Pastörointi ei lähteen mukaan käytännössä juuri alenna maidon ravintoarvoa tai aiheuta muutoksia kivennäisaineiden kokonaismäärissä.

Verkosta löytyy myös lähteitä, joissa pastöroinnin väitetään tuhoavan maidon vitamiinit ja entsyymit sekä muuttavan kivennäis- ja valkuaisaineet sekä rasvahapot huonosti sulavaan muotoon. Näissä lähteissä on harvoin viittauksia tutkimuksiin, jotka osoittaisivat asian.

Lähteet:

http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/ammattilaiset/ravitsemu...

http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/maitotietoa/tietoa_maitovalmisteista...

http://www.vinkkilanluomutuote.fi/terveystieto_ravinto.html

http://www.magneettimedia.com/?p=8933

http://sundqvist.blogspot.fi/2012/05/maitovallankumous-on-nyt.html

Kommentit (0)

Vastauksesi