Muutamia kysymyksiä Helsingin kaupunginkirjastosta

Muutamia kysymyksiä Helsingin kaupunginkirjastosta

1. Joskus muinoin lainausajan palautus aika laitettiin leimalla pahviselle läpyskälle. Minä vuonna tämä poistui käytöstä?
2. Miten kirjojen ajanvarausta seurattiin ennen henkilökunnan tietokoneita?
3. Mihin/koska Helsingin kirjastoon tuli ensimmäiset asiakkaille tarkoitetut tietokoneet?
4. Missä sijaitsee Helsingin keskikohta? Joku väittänyt että se olisi rautatieaseman kompanssitaso?

Vastaus

Vastauksen aluksi toivon, että jatkossa lähetät meille vain yhden kysymyksen kerrallaan. Tämän ohjeen annamme kysyjille etusivullamme. Saat silloin vastauksen nopeammin. Samoin yksittäisiin kysymyksiin annetut vastaukset löytyvät helpommin Kysy.fi-sivustosta.

1. Aikaisemmin asiakkaat todella saattoivat tarkistaa eräpäivänsä pahvikortista, johon eräpäivä oli painettu tai kirjoitettu. Näitä eräpäivä varten kirjan takannen sisäpuolelle liimattiin paperitasku. Ennen nykyisenkaltaisten kirjastojärjetelmien käyttöönottoa kirjan eräpäivää ei voinut palautettaessa muulla tavalla tarkistaa. Eräpäiväkortit kävivät tarpeettomiksi, kun kirjastossa otettiin käyttöön ns. integroitu kirjastojärjestelmä. Termi integroitu viittasi siihen, että tiedonhaku, lainous- ja palautustoiminnota sekä asiakastiedot kuuluivat kuuluivat samaan järjestelmään.  Siirtyminen uuteen järjestelmään ja eräpäiväkortittomaan aikaan tapahtui Helsingin kaupunginkirjastossa asteittain vuosien 1992 ja 1995 välisenä aikana. Aiemmin pääkaupunkiseudulla  käytössä ollut atk-järjestelmä oli eräajopohjainen ja sisälsi vain lainaustoiminnot. Tiedonhakua varten oli mikofilmikortteja ja pahvinen kortisto. Käytännössä eräpaiväkortteihin on Helsingin kaupunginkirjastossa voinut satunnaisesti törmätä vielä myöhemminkin. Pasilan varastossa on paljon aineistoa, joka ei vieläkään näy Helmet-tietokannassa. Pitkään tätä aineistoa lainattiin perinteisellä Detroit-lainausjärjestelmällä, joka perustui kortteihin.

2. Aikaisemmista lainusjärjestelmistä voi lukea kollegan vastauksesta, joka otsikoitu : "Hei kirjastolaiset tässä oman alanne kysymys, sillä haluaisin tietää ...?" Vastauksen löydät lähteet -kentästä. 

3. Helsingin kaupunginkirjasto oli ensimmäisiä yleisiä kirjastoja, joka tarjosi asiakkailleen mahdollisuuden käyttää Internetiä. Tämä oli mahdollista Kirjastokaapelin avaamisesta lähtien. Siis vuoden 1994 helmikuusta. Aikaisemminkin kirjastoissa oli asiakkaille tarkoitettuja tietokoneita. Integrroidun kirjastojärjestelmän myötä kirjastoihin tuli asiakaspäätteiä, joiden kautta oli mahdollista selata kirjaston tietokantaa. Ensimmäiset asiakkaiden käyttöön tarkoitetut tietokoneet olivat kuitenkin lähinnä tekstinkäsittelyyn tarkoitettuja mikrotietokoneita ja CD ROM -koneita. Helsingin kaupunginkirjastoon ensimmäiset asiakasmikrot hankittiin vuonna 1992.

4. En ole varma, mitä tarkoitat Helsingin keskikohdalla, Jos taas tarkoitat paikkaa, josta etäisyydet Helsinkiin on laskettu, silloin Mannerheimintien ja Eteläesplanadin risteys on oikea vastaus. Asia on varmistettu Liikenteen asiakaspalvelusta. Jos taas tarkoitat Helsingin alueen maantieteellistä keskikohtaa, asia on monimutkaisempi. Jos Helsingin alueeseen lasketaan mukaan myös valtionrajaan asti ulottuva merialue, Helsingin keskikohta on merellä, 700 metriä Kuivasaaresta länteen. Jos taas haluat pysytellä mantereella ja lähisaaristossa, Helsingin maantietellinen keskipiste sijaitsee Siilitiellä.

Kirjalliset lähteet:
Kertomus vuoden 1992 toiminnasta. Helsinki, 1993
Laakso, Mikko : Kansanvalistajasta kansalaisten olohuoneeksi : Helsingin kaupunginkirjasto 1940-2005. Helsinki, 2010

 

Kommentit (0)

Vastauksesi