Musliminaisten huivit

Musliminaisten huivit

Kuinka musliminaiset oikein sitovat huivinsa, kun se näyttäisi kaikilla olevan aina niin siististi ja kauniisti laitettu? Entä miten heidän hiuksensa ovat siellä alla, onko niille joku tietynlainen laittotapa? Entä jos itse haluaisin laittaa huivin samalla tavalla päähäni, loukkaisinko heidän uskontoaan tms?

Vastaus

Musliminaisten käyttämää huivia kutsutaan yleisesti hijabiksi. Tarkalleen ottaen hijab viittaa neliönmalliseen huiviin, joka on käytetyin huivityyppi länsimaissa.

Nuoret naiset suosivat usein Al-Amira ja Shayla -huiveja, jotka kiedotaan pään ympäri mutta jotka jättävät kasvot näkyviin. Huivit koostuvat kahdesta osasta. Alusosa on pieni huivi tai panta, joka peittää hiukset. Alusosan päälle kiedotaan toinen huivi, joka peittää kaulan. Al-amiran päällysosa on tuubimainen, muotoon ommeltu huivi, joka vedetään kasvojen yli päälaelle. Neliönmuotoinen Shayla puolestaan kiinnitetään neuloilla päähän yksin- tai kaksinkerroin.

Khimar ja Chador ovat peittävämpiä malleja. Khimar ulottuu vähintään lantiolle saakka. Sen alle puetaan pieni panta tai kolmionmuotoinen alushuivi, joka peittää otsan. Kuten Al-Amira myös Khimar pysyy paikallaan ilman erillistä neuloilla kiinnittämistä. Chador muistuttaa Khimaria muuten, paitsi että se peittää vartalon kokonaisvaltaisemmin. Irakilaisnaiset suosivat Chadoria. Mallia ei kiinnitetä millään, minkä vuoksi moni pitää kankaasta kiinni leuan alta.

Niqab on yleisnimitys erikseen käytettäville kasvohuiveille, jotka voidaan kiinnittää esimerkiksi silmien alapuolelta. Kasvohuntua käytetään usein yhdessä Khimarin kanssa. Burqa on puolestaan kokonainen asu, jonka pääosa on muotoonommeltu. Kankaassa on silmien kohdalla virkattu verkko, josta näkee läpi. Burqa ulottuu maahan asti takaa, etuosa voi olla joissakin malleissa lyhyempi.

Musliminaisilla kuten naisilla yleensä on erilaisia hiustyylejä. Hiukset laitetaan huivin alla esimerkiksi nutturalle, poninhännälle tai letille käytettävästä huivityypistä riippuen. Eräällä keskustelupalstalla puhutaan myös ns. hiuspussista, joka kokoaa hiukset yhteen.

Koraanissa todetaan huiviin liittyen seuraavaa:

"Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä; Jumala on kaikessa viisas ja laupias".

Pelkkä huivin käyttäminen tuskin loukkaa ketään. Huivia käyttäessä on kuitenkin muistettava käyttäytyä muslimille sopivaan tapaan. Esimerkiksi City-lehden tekemässä kokeessa alkoholin nauttiminen hunnutettuna herätti paheksuntaa. 

Kommentit (0)

Vastauksesi