Muovi ja ruuanlaitto?Onkohan nuo muovista valmistetut kapustat, kauhat, lusikat...

Muovi ja ruuanlaitto?Onkohan nuo muovista valmistetut kapustat, kauhat, lusikat...

Muovi ja ruuanlaitto?
Onkohan nuo muovista valmistetut kapustat, kauhat, lusikat ym. terveellisiä esim. lihakeittoa valmistaessa? Usein tulee jätettyä muovinen kapusta keiton sekaan kun se hautuu hellalla valmiiksi. Luultavasti itse keiton lämpötila on jossain 100 asteen tuntumassa mutta kun se kapusta makaa pohjaa vasten ja itse kattilan pohja on varmasti yli 100 astetta kuuma kun sillä on kosketus keittolevyyn. Irtoaako noista muovivehkeistä kuumaan ruokaan joitakin epäterveellisiä yhdisteitä? Voinko esim. sulattaa pakastepusissa olevat keittojuurekset kattilassa pusissaan vesihauteessa?
terveisin mies jolla ei ole homma hanskassa.

Vastaus

Olen käynyt nuoruudessani erään ruuanlaittokurssin ja siellä opettaja varoitteli keittämästä "kauhasoppaa". Puisia, muovisia tai silikonista tehtyjä kauhoja ja kapustoja ei kannata jättää ruuan sekaan kiehumaan. Kauhat kuluvat, haurastuvat ja varsinkin muovista työvälineistä voi irrota haitallisia aineita ruokaan. Muoveissa on tietysti eroja tässä suhteessa. Yleensä elintarvikekäyttöön tehdyt työvälineet kestävät hyvin, mutta en kuitenkaan jättäisi niitä kattilaan kiehumaan.

Silikonista tehdyt ruuanlaittovälineet kestävät erityisen hyvin kuumuutta. Ne säilyvät käyttökelpoisina -40 asteen pakkasesta jopa 230 asteen kuumuuteen. Nykyisin käytetään paljon esimerkiksi silikonista tehtyjä kakkuvuokia.

Pakastevihannekset kannattaa ehdottomasti kuumentaa ilman pakkaustaan vedessä, vesihöyryssä tai mikrossa. Keittoaika on lyhyt, vain pari minuuttia. Vettä tarvitaan vain vähän, niin että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Silloin vihannesten ravintoaineet ja rakenne säilyvät parempina.

http://www.mtv3.fi/koti/makuja/ajankohtaista.shtml?876300

Kommentit (0)

Vastauksesi