Muoveissa lienee runsaasti ksenoestrogeenejä ja muovia taas käytetään joka...

Muoveissa lienee runsaasti ksenoestrogeenejä ja muovia taas käytetään joka...

Muoveissa lienee runsaasti ksenoestrogeenejä ja muovia taas käytetään joka paikassa. Jos haluaisi välttää pitkäaikaista kosketusta muoviin, niin mikä olisi paras tapa "päällystää" muoviesineitä ja millä? Esimerkkinä vaikkapa pelikonsoliohjain? Tiedän, että kysymys vaikuttaa hieman foliohattuilulta - mutta asia kiinnostaa.

Toinen kysymys koskee vanhoja kirjoja. Mikä on paras tapa säilyttää ja käsitellä vanhoja, kovakantisia kirjoja?

Vastaus

Pahoittelen vastauksen viipymistä.

Muoviesineiden päällystysmateriaaleista en löytänyt tietoa. Ksenoestrogeenien saannin rajoittamiseksi kannattaa ensisijaisesti välttää muoviin pakattuja juomia, ruokia ja huonolaatuisia kosmetiikkatuotteita. Haitallisina mainitaan etenkin PVC-muoviset ja polykarbonaattimuoviset pakkaukset.

Lähteitä:
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=118
http://www.nobreastcyst.com/xeno.html

Ihanteellinen ympäristö kirjoille on auringonvalolta suojattu puhdas tila, jossa lämpötila on tasaisesti 17-18 astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50%. Tällaisia olosuhteita ei kotioloissa aina ole mahdollista järjestää. Jokainen voi kuitenkin huolehtia, ettei kirjahylly kylve auringonvalossa tai ole alttiina kosteusvahingoille. Ovellinen kaappi suojaa kirjoja valolta ja pölyltä. Ullakot ja kellarit eivät sovellu kirjavarastoiksi, koska lämpötilan- ja kosteudenvaihtelut ovat niissä suuria.

Kirjoja ei kannata ahtaa hyllyyn liian tiiviisti, sillä sidokset kärsivät puristuksesta. Otettaessa kirjaa hyllystä ei pitäisi koskaan vetää sitä ulos niskasta kiinni pitäen, sillä silloin kirjan selkä ja niska voivat vaurioitua. Kannattaa siirtää vieressä olevia kirjoja sen verran, että saa kunnollisen otteen kansista. Suuret foliokokoiset kirjat kannattaa säilyttää lappeellaan.

Lähde:
http://www.nba.fi/fi/vanhatkirjat

Kommentit (0)

Vastauksesi