Mummo, mummu, mummi

Mummo, mummu, mummi

Ja mitä kaikkia niitä onkaan suomenkielessä isoäidistä käytössä. Mikä on vanhin nimitys ja onko mummi kevytversio nuorille mummoille jotka eivät ole halunneet olla vanhoja mummoja. Entäpä isoisän nimitykset?

2 vastausta

Kielikello-lehdessä vuonna 1989 julkaistu Maila Vehmaskosken artikkeli "Äijät ja ämmät, vaarit ja muorit : isovanhempien nimitykset suomen murteissa", joka on luettavissa myös verkossa, luettelee monia nimityksiä isovanhemmille ja erittelee niiden alkuperää eri murrealueilla. "Vanha ’isoäidin’ nimitys itämerensuomalaisissa kielissä on ollut ämmä", Vehmaskoski kirjoittaa. Ruotsin "mormor"-sanan lastenkieliset variantit, kuten "mummu" ja "mummo", ovat levineet yleiseen käyttöön myöhemmin. Uudemmasta "mummista" on Vehmaskosken mukaan harvakseltaan tietoja.

Kommentit (0)
20.05.201915:49
12993
7

Ei minulla ole sellaista mielikuvaa että mummo olisi aina vanha. Mummo on mummo, iästä riippumatta. Kuulinpa jopa tytöstä, jolla on äiti, mummi, pikkumummi ja isomummi, tässä järjestyksessä, sukupolvittain. Ai että miksikö siinä on pikkumummi välissä? No kun isomummi oli jo varattu tytön aidin isomummille, niin nuorimman polven tyttösen isomummille tarvittiin sitten joku muu nimi.

Kommentit (0)

Vastauksesi