Muistelen joskus kuulleeni, että jokin rakennusmääräys määräisi, että puutalon...

Muistelen joskus kuulleeni, että jokin rakennusmääräys määräisi, että puutalon...

Muistelen joskus kuulleeni, että jokin rakennusmääräys määräisi, että puutalon pystyttämisessä pitää käyttää nauloja, ei ruuveja. Muistanko oikein? Mistähän tuo määräys johtunee?

5 vastausta

Valitettavasti en onnistunut jäljittämään kuvaamaasi rakennusmääräystä tai muita säädöksiä, joissa ruuvien käyttö olisi kieletty.

Mahtaisiko jollakulla olla asiasta tarkempaa tietoa?

Kommentit (0)
09.11.201423:09
26839
43

Esim. ohjeessa Avoin puurakennusjärjestelmä, paikalla rakentaminen (Mikko Viljakainen, Wood Focus), jossa on lueteltu käytettävät välineet, osat ja menetelmät hyvinkin yksityiskohtaisesti, mainitaan sekä naulaaminen että ruuvaaminen, joskin ruuveja ja niillä kiinnittämistä on vähän. Ohjeessa mainitaan koko joukko erilaista säädöstä, jotka tarkkaan tutkimalla ehkä löytyisi vahvistusta kiinnitystapoihin. Finlexin ohje vuodelta  2000, jossa mainitaan puurakentamisen kiinnitysmenetelminä sekä naulaus että ruuvaus, on kumottu. Liekö korvattu joillain EU-säädöksellä.

Tutut rakentajat toteavat, että ruuveja on vaikea irrottaa, jos ne ovat ruostuneita, kanta kierretty pilalle tms., jää kuulemma pahempi jälki kuin irti kiskotusta naulasta. Naulat saivat ääniä talvenkestävyydestä. Ruuvien suosijat ovat taas ihastuneet torx-ruuveihin, jotka valtaavat alaa. Mikäli ruuvit kieltävä säännös taikka tapatieto on tai on ollut olemassa, voisi ajatella sen johtuvan siitä, että naulaus olisi todettu pohjoisissa oloissamme kestävämmäksi. 

Tässähän kannattaa muistaa, että rintamamiestaloistamme, joita rakennettiin Suomessa useita kymmeniä tuhansia, osa pystytettiin ilman sekä ruuveja että nauloja, koska metallista oli kova puute sodan jälkeen. Vuosikausia ihmiset ottivat talteen kaikki naulat,  niitä vedettiin purkutalojen laudoista ja oikaistiin. Voisi kuvitella, että ruuveista olisi ollut vielä suurempi puute kuin nauloista, joita kerrotaan etsityn mm. saksalaisten polttamilta alueilta pohjoisessa palaneitten talojen raunioista.

Kommentit (1)
Onko tosiaan joku kertonut rakentaneensa rintamamiestalon ilman nauloja tai ruuveja?
10.11.2014 14:02 Kaino Kysyjä 2324
09.11.201414:15
7506
17

Kysyjä on kuullut väärin.

Kommentit (0)
11.11.201409:09
26839
9

Totta - ja luultavasti ruuvien valmistaminenkin on ainakin aiemmin ollut  vaikeampaa ja kalliimpaa kuin naulojen, mikä tietysti näkyi hinnassa, ja mainittu uudelleenkäyttö on ollut naulojen osalta helpompaa ja jälki parempaa. Lisäksi osa timpureista toteaa, että on "luonnollista" käyttää vasaraa, vaikka elektroniset välineetkin ovat olemassa. Vasen- tai molempikätisen timpurin ei ole tarvinnut miettiä, kumpaan suuntaan ruuvi aukeaa.

Naulattomasta/ruuvittomasta rintamamiestalosta on kerrottu alan kirjallisuudessa - valitettavasti minulla ei ole enää ollut kyseistä teosta vuosikausiin eikä tekijän/teoksen tietojakaan. Käytin teosta lähdekirjallisuutena 1990-luvulla vastatessani tietopalvelukysymykseen eräälle ruotsalaiselle asiakkaalle. Artikkelissa ei mainittu sijaintia. Eräästä talosta oli kuvakin.

Kommentit (0)
10.11.201413:57
2324
8

Esson baarien kanta-asiakaspöydissä tuollaisista "määräyksistä" varmaan on voinut kuullakin, on se sen verran huuhaata.

Se, miksi puutaloissa ei ruuvikiinnityksiä paljon ole käytetty, on kyllä aina ollut vain rakentajien/rakennuttajien oma valinta. Tapa on aikanaan ollut erittäin hidas ja vielä nykyäänkin se on hidas naulaukseen verrattuna. Vaikka ruuvien ja naulojen hintasuhde onkin paljon tasoittunut, ovat ruuvit ymmärtääkseni edelleen järjestään kalliimpia kilohinnaltaan.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi