Moro!

Moro!

Moro! Olen kohtapuoliin putkinupin omistaja, mutta koska olen soittanut toista vuosikymmentä perus transucombolla, en tiedä putkivahvareista mitään! Voisitteko jelppiä?!

Kysymyksiä tosin on ainakin tsiljoona... eli... 1. Mitä eroa on etuasteputkilla ja pääteasteputkilla? ("kuulenko" kummat on mahdollisesti mennyt rikki?) 2. Jos yksi putki poksahtaa, voinko vaihtaa tilalle lähes minkä tahansa putken vai pitäisikö samantein uusia koko arsenaali? (voiko esim.neljän putken sarjassa olla kaikki keskenään erilaisia?) 3. Jos laiskuuttani jätän vaihtamatta edesmenneen putken, vaikuttaako se muiden, vielä toimivien putkien elinikään? 4. Koskeeko putkien biasointi ainoastaan pääteasteputkia ja pitääkö se AINA tehdä kun vaihtoa ryhtyy suorittamaan?(eli eikö riitä että mittauttaa biasin ekalla kerralla? Miksei?) 5. Voinko itse suorittaa (etu- ja pääte) putkien vaihdon sekä biasoinnin yms., vaikka en ole edes kitaranpiuhoja koskaan kolvannut ;)

Tuhannen watin kiitokset jo etukäteen!!

Vastaus

Lätimme kysymyksen Kitarapajan asiantuntijalle Jaakko Kiikerille ja saimme seuraavan vastauksen:

1. Mitä eroa on etuasteputkilla ja pääteasteputkilla? ("kuulenko" kummat on mahdollisesti mennyt rikki?)

Etuasteen putkilla vahvistetaan sisäänmenevä kitaran signaali ja muodostetaan mm äänenvärin säädöt, säröt, mahdolliset reverbille menevät ja tulevat signaalit, joskus myös efektilooppi on ns. putkiohjattu ja lopuksi ketjun viimeinen etuasteen putki ohjaa pääteputkille menevän signaalin. Pääteputkilla tehdään sitten ”voima” ja ” tone” eli kaiuttimille menevät watit. Etuasteen putken mennessä rikki joko ääni häipyy kokonaan, säröä ei tule, reverbi ei toimi jne. eli riippuen siitä mikä ja mitä tehtävää hoitava putki on mennyt pimeäksi. Mikäli tulee kontrolloimatonta vinkumista särökanavalla tai todella kovaa soitettaessa niin silloin on etuasteen putki mennyt mikrofoniseksi. Mikäli pääteputki menee rikki niin silloin yleensä palaa sulake ja homma on seis.

2. Jos yksi putki poksahtaa, voinko vaihtaa tilalle lähes minkä tahansa putken vai pitäisikö samantein uusia koko arsenaali? (voiko esim.neljän putken sarjassa olla kaikki keskenään erilaisia?)

Rikki menneen etuasteputken voi vaihtaa samanlaiseen kyllä mutta pääteputket pitäisi aina vaihtaa settinä ja suorittaa mahdollinen biassäätö.

3. Jos laiskuuttani jätän vaihtamatta edesmenneen putken, vaikuttaako se muiden, vielä toimivien putkien elinikään?

Ääntä ei tule jos joku esim. pääteputkista on rikki.

4. Koskeeko putkien biasointi ainoastaan pääteasteputkia ja pitääkö se AINA tehdä kun vaihtoa ryhtyy suorittamaan?(eli eikö riitä että mittauttaa biasin ekalla kerralla? Miksei?)

Biasointi koskee vain pääteputkia ja se pitää tehdä vaihdon yhteydessä. Poikkeuksiakin on. Mesa/Boogien vahvistimissa ei esim ole biassäätöä ja kun käyttää Boogien omia putkia niin vanhat voi vaihtaa uusiin samanlaisiin Boogien putkiin ”lennosta”.

5. Voinko itse suorittaa (etu- ja pääte) putkien vaihdon sekä biasoinnin yms., vaikka en ole edes kitaranpiuhoja koskaan kolvannut ;)

Etuasteen putken vaihto onnistuu helposti itse mutta pääteasteen putkien ja biasointi on vahvistinkorjaajien/sähkömiesten hommaa koska yleensä biassäätö sijaitsee vahvistimen sisällä.

http://www.kitarapaja.com/

Kommentit (0)

Vastauksesi