Morjens.Tuli tossa kavereiden kanssa saunassa istuessa tämmöinen vesi aiheinen...

Morjens.Tuli tossa kavereiden kanssa saunassa istuessa tämmöinen vesi aiheinen...

Morjens.
Tuli tossa kavereiden kanssa saunassa istuessa tämmöinen vesi aiheinen "kina", elikäs vesi siis jäätyy n. 0 asteessa, mutta onko vesi itse tuolloin myös 0 vaiko lämpimämpää. esim' järvivesi on kylmimmillään 4 c vai onko? Eli kysymys yksinkertaisuudessaan, meneekö ns. normaali vesi (ei merivesi, juokseva vesi jne.) alle 4 asteen vetenä vai alkaako se muuttua jääksi? kysymys on siis veden omasta lämmöstä ei ilman sen ympärillä?

Vastaus

Kyllä veden jäätymispisteestä puhuttaessa nolla Celsius-astetta merkitsee nimenomaan veden omaa lämpötilaa, aivan kuten veden kiehumispisteestä puhuttaessa sata astetta tarkoittaa veden eikä ympäröivän ilman lämpötilaa: tämä on yleiskäytäntö, kun puhutaan minkä tahansa aineen sulamis/jäätymis- ja kiehumispisteestä.

Toisaalta pitää muistaa, että noin nolla astetta on veden jäätymispiste vain tietyissä "normaaliolosuhteissa". Veden jäätymispisteeseen vaikuttavat esimerkiksi siihen liuenneet epäpuhtaudet ja paine: esimerkiksi järven pohjalla vesi harvemmin muuttuu jääksi, vaikka sen lämpötila laskisikin paljon nollaa alemmaksi, koska pinnalle muodostunut jää kasvattaa veteen kohdistuvaa painetta.

4 astetta Celsiusta on kyllä vedelle merkittävä lämpötila, koska sen lämpöisenä nestemäinen vesi on tiheimmillään, kun taas sitä pienemmissä lämpötiloissa vesi alkaa jo muuttua vähemmän tiheäksi: vesihän on yksi niitä harvoja aineita, joissa nestemäinen muoto on kiinteä muotoa tiheämpi. Tavallaan voisi siis sanoa veden jäätymisprosessin alkavan jo neliasteisena: vesimolekyylien liike alkaa hidastua siinä määrin, että ne "tarrautuvat" helpommin toisiinsa kiinni ja järjestyvät pikkuhiljaa jäälle ominaiseen kidemuotoon.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulamispiste
http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4
http://tieku.fi/kysy-meilta/paineen-vaikutus-veden-jaatymiseen
http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/gen99/gen99817.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi