morjens..Nyt on vähän ruudin polttama kysymys.

morjens..Nyt on vähän ruudin polttama kysymys.

morjens..

Nyt on vähän ruudin polttama kysymys. Kotkassa lensi aikoinaan, kesällä 1978, Kyminlinnan ammusvarasto taivaalle erään evp. varusmiehen toimesta ja pauke oli kova vaikka en ihan vieressä ollutkaan.
Tästä tapahtumasta ei ole juuri yleistä tietoa saatavilla, joten käännyn puoleenne.
Paljonko oli a-tarvikekulutus ym. muut seuraukset tuossa paukuttelussa ja miten se suhtautuu suuruusluokaltaan Kirkonmaan miinavarikon vastataaviin saavutuksiin 23.7.1944?

Vastaus

Terve!

Nyt on etsiskelyn päätteeksi löytynyt vastaus kysymykseesi. Kysyin aiheesta Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta, ja he tekivätkin hienoa työtä. Tässä heidän vastauksensa:

"Valitettavasti täsmällistä tietoa ei löytynyt meiltäkään.

Ruotuväki-lehdessä (Puolustusvoimien uutislehti) 13/1978/12.7.1978 on kolmannessivun kokoinen juttu (kuva ml)Kyminlinnan räjähdyksestä. Artikkelissa kerrotaan räjähdyksen tapahtuneen sunnuntaiaamuna 2.7. klo 0558. Räjähdyksessä tuhoutui varasto, jossa oli ampumatarvikkeita ja muuta sotilasmateriaalia. Paineaalto vaurioitti viereisiä varastorakennuksia ja rikkoi ikkunoita lähiympäristöstä. Ei henkilövahinkoja.

Lehden seuraavassa numerossa 14/1978/2.8.1978 on pieni juttu asiasta, mainitaan, että räjäyttäjä joutuu sotaoikeuteen elokuussa. Jutussa kerrotaan mm että teon oli tunnustanut kotkalainen varusmies, joka mainitsi syyksi ärsyyntymisen armeijaan. Miestä oli aiemmin rankaistu sotaoikeudessa, koska hän oli ollut luvatta poissa palveluksesta kuukauden. Ammusvarikon neljästä varastorakennuksesta yksi tuhoutui täysin. Vahingot oli arvioitu yli 2 miljoonaksi markaksi.

Paikallislehdissä lienee kerrottu tarkemmin asiasta kyseisenä ajankohtana. Arto-artikkelitietokannasta ei löytynyt aiheesta tietoja. Asiakirja-arkiston tutkiminen on suhteellisen hyvä keino tämän tyyppisessä asiassa - ehkäpä sotaoikeuden päätösasiakirjat kertoisivat vahinkojen täsmällisen määrän, mikäli ne ovat käytettävissä ko ajalta."

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta neuvottiin vielä, että jos haluat täsmällisempää tietoa, sitä löytynee
Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteen aineistosta (entinen Sota-arkisto).

- Kirkonmaan miinavarikon tilanteesta 23.7.1944 ei myöskään löytynyt MPK:n kokoelmista tietoja tavanomaisin hakukeinoin. Ehkä siitäkin löytyisi jotakin Kansallisarkiston asiakirjoista.

Jos haluat lukea Ruotuväen artikkelit kokonaisuudessaan (vahinkojen tarkempaa laatua tai määrää ei eritellä), voit käydä vaikka paikan päällä
Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastossa, jonka osoite on Maurinkatu 1, 00170 HELSINKI.
Kirjasto on avoinna ma 10-16, ti-pe 9-16

Kommentit (0)

Vastauksesi