Moottorivene kulkee keula hieman pystyssä. Lapsi istuu keulassa (noin 25-30kg).

Moottorivene kulkee keula hieman pystyssä. Lapsi istuu keulassa (noin 25-30kg).

Moottorivene kulkee keula hieman pystyssä. Lapsi istuu keulassa (noin 25-30kg). Tulee aalto ja lapsi sinkoutuu ilmaan. Hän tipahtaa täsmälleen samalle paikalle. Miten se on mahdollista. Vaikuttaako nopeus ja lapsen paino, kun minä putoan vastaavassa paikassa veneen pohjalle tai jopa veteenkin

Vastaus

Tämä muistuttaa usein mietittyä kysyttyä kysymystä 'Jos ihminen hyppää laivan sisällä ilmaan, laskeutuuko hän alastullessaan samaan kohtaan?', jonka vastaus on kyllä.

Ideana on se, että ilma liikkuu laivan sisällä yhtä nopeasti kuin laiva, eikä tuuli eli ilmanvastus ole vaikuttamassa hyppäävään objektiin.

Kun ollaan ulkona moottoriveneessä ja puhuri heiluttaa hiuksia niin asia ei ole enää näin yksinkertainen. Putoamiskohtaan vaikuttaa se mistä suunnasta tuuli puhaltaa ja kuinka lujaa, ja mihin suuntaan vene kulkee (suhteessa tuuleen) ja kuinka nopeasti.

Jos vene kulkee vauhdikkaasti tuulen vastaisesti niin ilmanvastus on suuri ja ilmaan lentävän henkilön laskupaikka on todennäköisesti eri kuin lähtöpaikka. Jos seilataan tuulen suuntaisesti ja lähellä tuulennopeutta ilmanvastus on lähes samanlainen kyydissä ja ilmassa, eli laskeutumispaikka voi hyvinkin olla sama kuin lähtöpaikka.

Lentokulma on myös yksi huomioon otettava seikka, ja siihen voisi kuvitella vaikuttavan ainakin missä kulmassa vene on aaltoon iskeytyessä ja millaisella voimalla aalto osuu veneeseen, sekä myötäileekö tai ennakoiko ilmaan lentävä henkilö hyppyä liikkeillään.

Ja kyllä painokin ja ilmaan sikoutuvan objektin kokokin asiaan vaikuttaa. Eli itseasiassa muuttujia on aika viljalti. Tulos voi vaihdella hyvinkin paljon riippuen kaikista edellämainituista seikoista.

Toinen vaihtoehto on ohittaa kaikki tämä fysikaalinen pohdinta ja todeta, että lapsi on syntynyt onnelisten tähtien alla.

Kommentit (0)

Vastauksesi