Montako sanaa Leo Tolstoin Sodan ja rauhan suomenkielisessä laitoksessa on?

Montako sanaa Leo Tolstoin Sodan ja rauhan suomenkielisessä laitoksessa on?

Tolstoin Sota ja rauha mainitaan yleensä kaikkien kirjajärkäleiden äidiksi, ja sivuja siinä sanotaan olevan parituhatta. Mutta miten laaja se tarkkaan ottaen on? Joidenkin nettitietojen mukaan kirjassa on 540 000 sanaa, joidenkin 560 000, mutta missään ei mainita minkä kielisestä laitoksesta on kyse. Kieli kuitenkin vaikuttaa sanamäärään radikaalisti. Mikä siis on nimenomaan suomenkielisen laitoksen laajuus sanoina?

Vastaus

Leo Tolstoin suurteoksesta Sota ja rauha on julkaistu neljä suomennosta. Vanhin suomennoksista on Iivari Walleniuksen  (osat I ja II) ja Rob. A Seppäsen (osat III ja IV) kääntämä ja se julkaistiin vuosina 1905 – 08.

Sodan ja rauhan ensimmäinen käännös on julkaistu digitoituna Gutenberg-projektissa, joten siitä voi helposti laskea sanamäärät. Pienen yhteenlaskutehtävän jälkeen käy ilmi, että ensimmäisen käännöksen kaikissa neljässä osassa yhteensä on noin 411 700 sanaa.

Myöhempiä käännöksiä ei ole saatavana digitaalisena, joten niiden sanamäärä saattaisi löytyä vain kustantajien arkistoista.

Kommentit (0)

Vastauksesi