Montako liköörikonvehtia yhtä painokiloa kohti on syötävä tullakseen...

Montako liköörikonvehtia yhtä painokiloa kohti on syötävä tullakseen...

Montako liköörikonvehtia yhtä painokiloa kohti on syötävä tullakseen humalaan? Saako liköörikonvehteja antaa lapselle?

Vastaus

Ensinnäkin pahoittelut vastauksen viipymisestä. Humala riippuu tietysti paljon henkilöstä, mutta rattijuoppouden raja ylittyisi 70-kiloisella ihmisellä, kun on yhtämittaisesti ahminut noin kilon verran liköörikonvehteja.

Vahvuudesta voidaan sanoa vaikka, että Suomessa myytävät liköörikonvehdit ovat väkevämpiä kuin ykkösolut, mutta miedompia kuin keskiolut. Otetaan esimerkiksi Fazerin Liqueur Fills -suklaakonvehdit. Niiden alkoholipitoisuus on valmistajan ilmoituksen mukaan 2,8 painoprosenttia. Painoprosentti tarkoittaa sitä, että sadassa grammassa näitä konvehteja on 2,8 grammaa alkoholia. Toisin sanoen puoli kiloa konvehteja sisältää 14 grammaa alkoholia. Tämä taas on suurin piirtein yhtä paljon kuin yhdessä puolen litran tuopissa.

Eli jos kykenee syömään puoli kiloa liköörikonvehteja, tulee nauttineeksi lähes yhtä paljon alkoholia kuin juodessaan puoli litraa keskiolutta.

Kysymykseen, voiko konvehteja antaa lapsille, vastasi Helsingin Sanomien Kirsti sanoen: Yhdestä liköörikonvehtista ei vielä humalaan tule, ja harva lapsi niitä yhtä enempää suostuukaan syömään, joten konvehtirasiaa ei tarvitse piilotella. Toisaalta esimerkiksi kauppaketju Lidl ei myy liköörikonvehteja lainkaan alaikäisille.

https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/6526/TMP.objres.64.pdf?sequen...
http://www.liikenneturva.fi/fi/turvatieto/autoilijat/rattijuopumus/alkoh...
http://www.paihdelinkki.fi/Tietoiskut/212-alkoholipromille
http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/?productId=403512&brandId=&prod...
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveyden_riskitestit/...

Kommentit (0)

Vastauksesi