Montako lainvoimaista rikostuomiota "rehelliseksi ja taitavaksi tunnetulla" ministerillä voi olla?

Montako lainvoimaista rikostuomiota "rehelliseksi ja taitavaksi tunnetulla" ministerillä voi olla?

2 vastausta

Suomen perustuslain mukaan tosiaan "ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia." Varmaankin tilanne arvioitaisiin tapauskohtaisesti. Rikosten luonne, vakavuus ja tekoajankohta vaikuttaisivat ratkaisuun. Olisi kyllä vaikea kuvitella, että useista rikoksista tuomittu henkilö saisi ministerin pestiin vaadittavan luottamuksen. 

Taannoin punnittiin Antti Kaikkosen sopivuutta ministeriksi. Olihan hänellä ehdollinen tuomio vuodelta 2013 luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön vaalirahoitusjutussa. Oikeuskansleri totesi, ettei nimittämiselle puolustusministeriksi ole oikeudellista estettä. Ratkaisussa huomioitiin, että rikoksesta oli kulunut yli viisi vuotta, ja tuona aikana henkilö käytettävissä olevien tietojen mukaan ei ollut syyllistynyt uusiin rikoksiin, ja hänen toimintansa oli ollut rikollisen teon julkiseksi tulon jälkeen eduskuntavaaleissa kansalaisten arvioitavana. 

Ratkaisun mukaan rehellisyyttä tulee aina arvioida tapauskohtaisesti, ja poliittisessa toiminnassa epärehellisyyttä osoittavia rikoksia on arvioitava useita muita rikoksia ankarammin. Helsingin Sanomien jutussa tapausta kommentoinut Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro katsoi, että tuomio rikoksesta voi olla este ministeriydelle, jos tuomio on tuore. Kaikkosen tuomion ja nykypäivän välissä on ollut kuitenkin kahdet vaalit.

”Poliittisessa tehtävässä on kyse on nimenomaan poliittisesta luottamuksesta. Tätä luottamusta on mitattu demokraattisissa vaaleissa, ja sille tulee antaa merkitystä”, Lavapuro sanoo oikeuskanslerin tapaan.

Sen sijaan presidentiltä ei perustuslaki edellytä erityistä rehellisyyttä. Presidentin on oltava syntyperäinen Suomen kansalainen, mutta muita presidentin henkilöön liittyviä vaatimuksia lakiin ei ole kirjattu

Kommentit (0)
19.10.201907:58
93107
24

Kauko Juhantalon tapauksessa yksi tuomio riitti hänen erottamiseen eduskunnasta, tosin ei automaattisesti vaan erottamisaloitteen ja äänestyksen kautta. Sitä ennen hän itse erosi ministerin tehtävästään, joten ei ole tiedossa olisiko hänet erotettu. Luultavasti, koska eduskunnastakin pois ajettiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi